Читај ми!

Некретнине сигурно место за улагање у доба кризе – колико плаћамо квадрат, шта кредитом, а шта кешом

У Србији се у периодима кризе улаже у куће и станове, јер је то најсигурније за улагање. Ненад Ђорђевић, председник Управног одбора Кластера некретнине, каже да просек цене квадрата у Србији подижу Београд и Нови Сад. У Београду се највише продају станови од 1.400–1.500 евра по квадрату па до 3.000, односно 3.500 евра, рекао је Ђорђевић.

Неке прогнозе показују да би до краја године станови могли још да поскупе, помиње се и поскупљење до 20 одсто због раста цена грађевинског материјала на светском тржишту, рата у Украјини, али и све веће потражње за некретнинама као сигурног места за улагање. 

Ненад Ђорђевић истиче да наши људи традиционално инвестирају у некретнине и да је то вишедеценијски тренд, а у кризним околностима се та тенденција појачава.

"Од 1990. година за време ратова и санкција, а исто и сада у почетку пандемије, имали смо питање шта ће се десити са тржиштем некретнина, а кад се завршило ванредно стање, почео је већи промет од оног који је био 2017-2018. године, тако да смо 2020. и 2021. године имали највећи раст промета и цена некретнина у последњој деценији, јер су људи и тада желели да уложе у оно за шта мисле да је најсигурније за инвестирање, а исто се дешава и сада", навео је Ђорђевић.

Према његовим речима, раст цена грађевинског материјала је почео крајем прошле године, тренд који је почео пре рата у Украјини и од почетка рата се додатно повећава и утиче на цену новоградње јер инвеститори већ сада урачунавају раст цена грађевинског материјала.

Истакао је да се у овом тренутку не зна тачно колико је то утицало на цене квадрата и да ће се то знати на крају трећег и четвртог квартала ове године, јер тада ће почети да се продају објекти који су започети крајем прошле године, али то ће прилично утицати на цену новоградње.

Цена новоградње утиче и на цену староградње

Међутим, тржиште некретнина није подељено, па цена новоградње утиче на цену староградње. Поготово што староградњу када купите морате да средите, а на то утиче материјал и цена радова", навео је додајући да ће се до краја године цене материјала прелити на све.

"Видимо у првом кварталу 2022. године раст цена између шест и седам одсто. Не можемо да кажемо колико је цена грађевинског материјала утицала на раст некретнина, али крајем ове године ћемо моћи и ово да одредимо. Наравно, на цене је утицала и нервоза због рата у Украјини, јер људи појачано купују некретнине и злато и то утиче на цене", истакао је Ђорђевић.

Навео је да је тржиште некретнина 2020. у Србији вредело 4,1 милијарду евра, а 2021. године 6,5 милијарди евра, што је раст од готово 40 одсто.

"Слично је било свуда, ово није изоловано и не важи само код нас", напоменуо је.

Ђорђевић каже да када погледате извештај Републичког геодетског завода за 2021. годину просечна цена квадрата у староградњи и новоградњи се креће између 1.100 и 1.700 евра по квадрату, али Београд и Нови Сад подижу просек.

Цене квадрата су од 2.500 па до 9.000 у Београду, али мали број станова се прода по цени од 9.000 и 10.000 евра по квадрату.

"Опсег станова који се највише продају у Београду је од 1.400-1.500 евра по квадрату па до 3.000, односно 3.500. Највећи промет се оствари у том опсегу", рекао је Ђорђевић.

Истако је да када се погледа цело тржиште некретнина да се 16-17 одсто трансакција финансира из кредита, а када се погледа тржиште само станова, просечно се 32 одсто финансира из кредита.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи