Читај ми!

Путниковић за РТС: Бугарска не би смела да узме гас намењен Србији

Бугарска не би смела да угрози испоруку гаса из транзита намењеног Србији и Мађарској јер би на тај начин прекршила споразуме о транзиту, каже Јелица Путниковић, уредница "Енергије Балкана".

Јелица Путниковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навела да би тиме Бугарска угрозила трећи енергетски пакет.

"Рекли су да неће, и ја верујем да заправо не би ни смели, јер је Бугарска – када је завршен тај гасовод турског тока преко Бугарске који они зову Балкански ток – распродала транзитне капацитете не само Србији, тај гас иде и у Мађарску", каже Путниковићева.

Наводи да су капацитет за транзит гаса купиле и неке европске фирме из земаља чланица ЕУ.

"И тиме би Бугарска заправо угрозила трећи енергетски пакет, јер познато је да он подразумева да изградите гасовод – један део за своје потребе, а остатак за друге којима треба да транспортујете гас", истиче Путниковићева. 

Са друге стране, додаје она, ту су дугогодишњи међународни уговори и можда би сада Бугари могли да кажу – ма не, ми нећемо, ванредна је ситуација, али када се све ово заврши на крају би вероватно неки суд позвао Бугарску на одговорност и морали би да плате обештећење.

"Једној земљи која није у баш тако сјајној економској ситуацији мислим да то не одговара", оцењује Путниковићева.

"Новом уредбом Владе спречава се дивљање цена" 

Влада Србије усвојила је измењену Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте. Ова Уредба важиће до 31. маја ове године. Истовремено, смањене су акцизе на деривате нафте за 15 одсто. 

Путниковићева наводи да је то веома добро јер се на тај начин спречава дивљање цена.

"Ми смо раније имали ситуацију да су власници бензинских пумпи, гледајући тог дана која је цена сирове нафте на тржишту, повећавали цене, а та два основна типа деривата заправо су кључна и за привреду, не само за грађане, поготово за пољопривреду јер је сад период пролећне сетве и других радова", каже Путниковићева.

Наводи да су грађани већ уплашени због свега што се дешава и да им та врста стабилности, где држава одређује цену, улива неку врсту поверења.

"Знамо ако вам транспортују робу широке потрошње – храну или нешто друго, то ће се уградити у малопродајне цене, а грађани су већ уплашени због свега овог што се дешава и сигурно им та врста стабилности где држава одређује цену улива неку врсту поверења, мада је тешко рећи шта ће сутра бити са ценом нафте и како ће се даље све развијати", објашњава Путниковићева.

Указује да ми нисмо једини који су замрзли цене и да то раде и остали.

"Мађарска је нпр. замрзла цене горива и информације из те земље кажу да се мађарски нафташи буне што ће имати смањени профит – чули су се такви коментари и код нас у Србији – да нафташима не одговара то што су цене горива замрзнуте. Међутим, сада је држава направила један корак да помогне и њима, и опет да не пусти слободне цене", напомиње Путниковићева.

Кад кажемо "поскупљује само за 10 динара" додаје она, то уопште није мало. Чим је цена стигла до 200 динара, да ли је шест динара више или шест динара мање у зависности од врста горива,  то је већ близу оних цена које нафтни деривати имају и у западноевропским земљама, а знамо да је још пре више од месец дана у неким земљама, Немачкој на пример, цена по литру била преко два евра.

За нас је добро, додаје она, да је Европска унија схватила да не треба да кажњава нас – да забрањује транзит сирове нафте кроз гасовод кроз Хрватску, јер значи да имамо сигурно обезбеђен доток, и надам се да неће мењати ту одлуку.

"И оно што је добро јесте то што наша држава складишти све веће количине нафте да бисмо имали резерву у случају да дође до неких проблема", закључила је Путниковићева.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи