Читај ми!

Шта нам доноси е-фискализација

Електронска фискализација је једна од најзначајнијих реформи дела пореског система Србије. Односи се на обвезнике који промет роба и услуга морају да евидентирају путем фискалне касе а то су махом предузетници. Процес замене старих фискалних каса је постепен - негде су већ замењене, а биће сасвим повучене из употребе закључно са последњим даном овог месеца. Уместо њих, користиће се електронски фискални уређаји.

Према Закону о фискализацији, намена електронског фискалног уређаја је да у реалном времену врши евидентирање промета робе и услуга обвезника фискализације. Уместо фискалне касе, нови фискални уређај може да буде и рачунар, таблет или мобилни телефон.

"Крајњи корисници, купци, неће осетити готово никакву промену у начину куповине", каже за Радио Београд 1, Дејан Контић из Даталаба.

"Једина промена за њих биће у изгледу фискалног рачуна, јер ће постојати QR код који ће моћи да скенирају својим телефоном и тако се увере да је продавац стварно пријавио порески део рачуна. Када су продавци у питању, код њих се појављују промене. Тачно је да им више неће бити потребна фискална каса, али мораће да набаве нешто друго чиме ће обрађивати рачун. Наводи се могућност коришћења мобилног телефона у ту сврху, али ће то бити доста тешко да се спроведе у пракси због препрека у ИТ систему", наглашава Контић.

Додаје да ће продавци морати да набаве такозвану all in one, малу касу која је погодна за оне који издају мало рачуна или рачунар који је опремљен програмом и штампачем.

Појављује се и питање интернет конекције која стално мора да буде присутна, али Контић каже да је Србија једина земља у региону која је у овом процесу имала и то у виду, тако да ће продавци морати да се определе за неки од локалних процесора за издавање фискалних рачуна који ће имати улогу сервера Пореске управе у оним ситуацијама када не постоји веза због рецимо, прекида интернета и преносиће све информације које нису биле пренете у тренуцима прекида везе. Новим законом проширен је круг обвезника који морају да имају фискални уређај.

Сада су то сви предузетници и сва привредна друштва, осим ако нису посебно изузети. Укључујући и оне који се баве трговином робом и услугама на мало, путем интернета.

Ко је изузет из система

Ко је, ипак, и зашто изузет из овог система, за Радио Београд 1 објашњава Марија Ђорђић из рачуноводствене агенције.

"Фискалне рачуне не морају да издају они који искључиво послују са правним лицима. Сви који послују са физичким лицима морају да их издају, а сада су још две велике области, које су биле изузете, у обавези да почну да издају рачуне. То су онлајн продавнице и разне школице рачунара, страних језика и сви који спадају у групу - остало образовање", рекла је Ђорђићева.

Фискалне рачуне и даље не морају да издају они који се баве такси превозом, телекомуникацијама, осигурањем, правним пословима. Рачуне неће издавати ни верске организације и мали улични продавци - кокица, сладоледа или штампе, каже Марија Ђорђић.

На нови систем, за сад, замерке имају углавном, књиговође које примећују, тамо где је већ уведен, да је јако тешко да се уђе у траг евентуалним грешкама или исправном износу пазара. Уз све предности и мане, нови систем фискализације ступа на снагу од 1. маја.

До тада ћемо се већ навићи на мало веће и дуже рачуне као и на могућност да проверимо да ли су сви порези уредно плаћени. Продавци - на то да су непрекидно под будним оком Пореске управе.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи