Читај ми!

Очекивања да ће се инфлација смирити полако бледе, шта чека Србију

Србија за сада не осећа кризу, има довољно хране и енергената. Ипак, неизвесно је колико ће криза у свету трајати и како ће се одразити на економију. Предвиђени раст бруто домаћег производа за ову годину је четири и по одсто, а уз повољне прогнозе Међународни монетарни фонд оцењује да би дефицит и јавни дуг могли бити већи од плана.

Недаће никада не иду саме, па је тако и у економији. Из пандемије смо изашли јачи, али сачекала нас је неизвеснот због раста цена и кризе у свету, за коју нико не може да предвиди како ће се завршити. Очекивања да ће се инфлација смирити полако бледе због ситуације у еврозони и у Америци.

"Општи индекс цена је 8,8 одсто код нас у фебруару. У Европи је 6,2. Храна и пиће су поскупели за неких 15,2 одсто у односу на фебруар прошле године. Транспорт је поскупео за неких 13,3 одсто", наводи директор Завода за статистику Миладин Ковачевић.

За привреднике је раст инфлације битан параметар планирања, јер раст цена угрожава потрошњу и стандард. То може да утиче на феномен стагфлације, где нема раста домаћег бруто производа. Зато је важна стабилност курса динара, коју Народна банка за сада држи под контролом.

"Да ли ће све то утицати на пад или пораст друштвеног производа, још је рано говорити, тек је први квартал. У зависности од глобалне ситуације, мораћемо и ми као мала земља да сносимо неке последице тих макроекономских кретања, на које немамо никаквог утицаја", каже професор Београдске банкарске академије Исмаил Мусабеговић.

У Привредној комори Србије (ПКС) сматрају да треба одржати једноцифрену инфлацију до краја године због психолошког фактора.

"Када имате дугорочно присуство инфлације, а мању потражњу, то онда доводи до ниске стопе раста, стагнације, и уз присуство повећаних трошкова не можете да као привредник смањите цене инпута производње сировина, материјала, али можете да вршите уштеде на радној снази и то доводи до слабијег раста зарада или отпуштања", истиче финансијски аналитичар ПКС Бојан Станић.

"Приоритети очување стабилности и ублажавање утицаја спољних шокова"

Влада Србије је формирала радну групу за помоћ компанијама да обнове ланац снабдевања.

"Ми смо у разговорима са два највећа руска трговинска ланца. Појачана је њихова активност и захтеви за пласманом производа, који евентуално говоре о дефицитарним производима на овом тржишту - то су кућна хемија, средства за личну хигијену, смрзнуто воће и поврће, одређени кондиторски производи и алкохолни производи", каже директор Представништва ПКС у Москви Дејан Делић.

Приоритети су очување стабилности, ублажавање утицаја спољних шокова и наставак реформи ради очувања снажног раста.

"Народна банка Србије годинама одржава стабилност, не само на девизном већ на целокупном финансијском тржишту. У Србији ћемо водити рачуна да и у актуелним глобалним неизвесностима обезбедимо максимум повољних услова пословања и да останемо гарант стабилности и мира", рекла је гувернерка Народне банкe Србије Јоргованка Табаковић.

Економисти процењују да ће фискални дефицит и јавни дуг ове године бити већи од плана због повећане потрошње, споријег раста БДП-а, смањења акциза и расхода по основу издвајања за јавна предузећа. Ослонац је пољопривреда, јер уз већу производњу извоз може да донесе додатну зараду и да покрије трошкове.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи