Читај ми!

Гејминг најбрже растућа грана ИТ индустрије, све више компанија у Нишу

Израда видео-игара већ неколико година је најбрже растућа грана ИТ индустрије. У Србији је годишњи раст око 20 одсто, а све више гејминг компанија долази из Научно-технолошког парка у Нишу.

Српско-шведска компанија "Созап" једна је од највећих у нашој гејминг индустрији. Њихову видео-игру скинуло је око 20 милиона корисника.

Од средине прошле године, акције ове фирме појавиле су се на берзи, што даје кредибилитет српској гејминг индустрији.

"Све креће од идеје, али од идеје до реализације, поприлично је дуг период. У нашем случају је то било неколико година. Наравно, морате пратити светске трендове, које се игре највише играју тренутно", каже Марко Димитријевић из "Созапа".

Њиховим корацима желеле би и стартап компаније у НТП-у.

"ИТЦ студио" је међу пионирима ви-ар игара код нас и пет њихових игара је на дигиталној платформи, док "Red stone studio" постиже успехе у области iGaming-а.

"Са ви-аром је можда мало теже, због саме конструкције свих тих наочара, морамо да их носимо. Ако мењамо простор, морамо да водимо рачуна о томе да ли смо у правом простору, да видимо рачуна о томе какви су багови, односно грешке у игрицама, и углавном смо то морали све сами да налазимо", каже Павле Миљковић из "ИТЦ студија".

Јована Јовановић из "Red stone-а" истиче да се њихове игре играју у 40 земаља широм света, Европе, Азије, Африке, од скоро и Јужне Америке.

"Планирамо да до краја године пласирамо на тржиште још 10 нових игара са различитом тематиком", додаје Јовановићева.

У НТП-у кажу да је у овој области веома важна мултидисциплинарност. Уз то и стварање гејминг заједнице у самом парку.

"Потребни су људи који знају језике, који су добри дизајнери и неки који су добри програмери и неки који знају аналитику података и неки који знају дигитални маркетинг. Све то је присутно у заједници", наводи Милан Ранђеловић, директор Научно-технолошког парка у Нишу.

Циљ је да се створе услови да се у наредних неколико година на југу Србије отвори педесетак гејминг студија, у којима би могло до ради и до 2.000 младих људи.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи