Читај ми!

Сукоби у Украјини потресају продуктне берзе – кукуруз на историјском максимуму

Због сукоба у Украјини све светске берзе бележе рекордне цене пшенице, кукуруза, соје. Кукуруз је достигао свој историјски максимум од 30 динара, а високе цене последњих месеци бележе и пшеница и соја. Милош Јањић, директор Продуктне берзе, истакао је да сукоби у великој мери утичу на раст цена, јер су и Украјина и Русија изузетно значајни и извозници и произвођачи на светском нивоу и да заједно извозе 30 одсто пшенице која се троши у свету.

У прошлонедељном извештају Продуктна берза упозорава на ово што се дешава у целом свету, па и код нас. И кукуруз и пшеница уговарају се по вишим ценама. 

Милош Јањић је потврдио за РТС да је кукуруз достигао свој историјски максимум од 30 динара без ПДВ-а, на трговању преко продуктне берзе. Пшеница је, каже, на 32,20 динара што је неки максимум у последња два, три месеца, а соја је на 78 динара, што је такође, напомиње, највиша цена од октобра прошле године.

Истакао је да је разлика у цени у односу на период пре сукоба у Украјини изузетна за овако кратак период, односно од почетка прошле недеље. Раст цене кукуруза је неких 11 одсто, пшенице 7, а соје 4 одсто, што је за кратак период велики раст.

Украјина и Русија извозе заједно 30 одсто пшенице која се потроши у свету

Сукоби у Украјини у великој мери утичу на цене, јер су и Украјина и Русија изузетно значајни и извозници и произвођачи на светском нивоу.

"Украјина и Русија извозе заједно 30 одсто светске потребе за пшеницом, кукуруза 20 одсто", наводи Јањић. 

"Цео свет прати и осцилира и један од фактора су Украјина и Русија и цео црноморски слив. Само најава било каквог сукоба, ескалације довела је почетком прошле недеље до великих дневних осцилација. Већ у четвртак, када је сукоб почео тржишта су одреаговала и дошло је до неких нових максимума", истакао је Јањић.

Додао је и да су све светске берзе имале велике осцилације и да су се и код нас дешавале дневне осцилације. Берза у Паризу је имала неких 12 одсто разлике у цени на дневном нивоу, док је и чикашка берза бележила максимуме.

Утицај санкција Русији

Такође, како је објаснио, и санкције Русији утичу на формирање цена.

"Русија је велики извозник и проблем је и са логистиком, извозне луке су блокиране и то аутоматски помера потражњу на нека друга тржишта. Велики увозници из Украјине и Русије, као што је Египат, своје количине ће морати да пронађу на другим локалитетима, тако да се ствара дисбаланс у целом свету", оценио је Јањић.

Сматра се да је изузетно тешко било шта прогнозирати у овом тренутку. Да је, како је рекао, сада нормална ситуација, утицала би вест на пример "да је у Аргентини дошло до падавина које утичу на кукуруз, соју". То је, истиче, сада буквално занемарена вест, и из дана у дан нас прате политичке вести и политичка дешавања.

"Надамо се да се ово неће одужити, јер ако само узмемо колико неповољно овај раст цена утиче на сточарску производњу, цена хране расте. Ствара се генерално дисбаланс и веома је битно да се ово што пре заврши и смири јер на дужи рок нико није у заради", закључио је Јањић. 

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи