Читај ми!

Вучић: Брзу пругу од Новог Сада до Суботице отварамо 24. новембра

Председник Александар Вучић, који после тестне вожње брзом пругом обилази радове на железничкој станици у Суботици, најавио је да ће новоизграђена деоница од Новог Сада до Суботице бити отворена 24. новембра.

Председник Вучић је током тест-вожње специјалним возом Немачких железница, заједно са супругом Тамаром Вучић, рекао да ће се, када деоница брзе пруге од Новог Сада до Суботице буде отворена, стизати од Београда до Суботице за само сат и 10 минута. Председник је говорио и о политичким темама.

 Председник је најавио да ће новоизграђена деоница бити отворена 24. новембра, што је годину дана пре предвиђеног рока.

После повезивања са Будимпештом, очекује и даље повезивање преко Ниша до Солуна, као и до Истанбула, али да је за то потребно да се обезбеди новац.

"Изградњом ове пруге све се мења. Повезивањем са Будимпештом очекујемо раст броја туриста", рекао је Вучић.

Истакао је да је све рађено по највишим стандардима, да је пруга изграђена тако да неће бити буке током вожње и да су станице на траси веома добро уређене.

"Разговараћемо са Кинезима о изградњи банатске пруге"

Председник је најавио да ће са амбасадором Кине Ли Мингом разговарати о изградњи банатске пруге од Панчева до Суботице.

"Рекао сам нашем пријатељу Ли Мингу, да решимо питање финансирања банатске пруге од Панчева преко Опова, Зрењанина, Милошева, па ћемо да продужимо до Кикинде, али и да скренемо код Чоке према Суботици. Тиме би смо спојили Северну Бачку и Средњи Банат са Београдом, са Јужним Банатом и Београдом. И није нам то ни прескупо, имајући у виду стање наших јавних финансија", навео је Вучић. 

Обилазак радова на станичној згради у Суботици

После тестне вожње специјалним возом, који је достигао брзину од 200 километара на сат, председник је стигао у Суботицу, где обилази завршне радове на станичној згради Железничке станице.

Железничка станица Суботица налази се у самом центру града и подељена је на два дела: путнички и теретни, а уједно представља и чвориште на граници између Србије и Мађарске.

Радови на реконструкцији станице почели су у августу прошле године, а одвијали су се у две фазе.

Прва фаза обухватала је реконструкцију теретних и путничких терминала, као и радове на замени колосека шест споредних колосека.

Реконструисана су укупно 23 километра колосека и 113 скретница, са дужином станичних колосека од 16 километара и дужином споредних колосека од седам километара, укључујући и шест објеката, три која су била предвиђена за рушење и реконструкцију, као и три новоизграђена.

Пројекат модернизације и реконструкције пруге Београд-Будимпешта представља капитални пројекат сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, а уједно је и први пројекат повезивања кинеске железничке технологије и опреме са техничким спецификацијама интероперабилности железница Европске уније.

Укупна дужина пруге Београд - Будимпешта је близу 341,7 километара, повезује Београд и главни град Мађарске Будимпешту, а 183,1 километар се налази на територији Србије.

Ако буде новца ускоро почетак градње од Панчева до Кикинде

Вучић је рекао да ако се буде обезбедио новац ускоро, кренуће да се гради пруга од Панчева преко Опова, Зрењанина, Милошева, до Кикинде и левим краком, односно западним и северозападним ка Суботици да се повежу и Чока и Суботица.

"Много бисмо урадили, а онда нам остаје после Сомбор, Врбас, 53 километра да и Сомборци, људи из западног Бачког округа дођу до брзе пруге. Касније и Сомбор, Суботица, али много, много пара то захтева, тако да видећемо", рекао је Вучић.

Он је захвалио на огромној посвећености пројекту изградње пруге свима који су у њој учествовали.

"Направићемо велику прославу 24. новембра. Верујем да ће нам се придружити и (мађарски премијер) Виктор Орбан, ако буде могао. Заједнички смо ово договарали, ред је да заједнички прославимо. Доћи ће нам и министар велике владе Народне Републике Кине овде да заједно са нама овај успех прослави. Тако да 24. новембра, народе, спремајте се из Београда до Суботице за сат и десет", поручио је Вучић.

Председник Вучић је изјавио током обиласка завршних радова на станичној згради Железничке станице у Суботици да она неће бити отворена све док на њој не буду и натписи на мађарском језику.

Вучић је рекао да је приметио да постоје натписи на станици само на српском и енглеском језику и да треба да буду на српском, на мађарском, па тек онда на енглеском.

"Станица неће бити отворена, како је требало, за пет или шест дана, мораћете нешто да промените на станици. (Горане) Весићу, то да буде готово у наредних 10 до 12 дана. Стоје натписи на спрском и енглеском, али нам недостају на мађарском језику. Док сам ја председник неће бити отворена станица док не буду натписи и на мађарском језику“, каже Вучић.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи