Читај ми!

Уз субвенције државе пољопривредници купили 21.000 нових трактора

Пре три године у Србији је било више од 450.000 трактора, од којих је чак 86 одсто било старије од двадесет година. За четири године пољопривредници су купили 21.000 нових трактора, углавном уз субвенције државе и Покрајине и средствима из ИПАРД-а.

Модернизација механизације произвођачима олакшава посао и повећава зараду. Један од показатеља јесте да је од 2016. године извоз пољопривредних производа повећан за 50 одсто, на 4,2 милијарде долара.

Захваљујући подстицајима државе, у домаћинству Стевице Гајића последњих година нова механизација заменила је дотрајалу. Купили су трактор, сејачицу, плуг, расипач ђубрива... Остваривање права на поврат новца, каже Гајић, није компликовано.

"Кад се све припреми како треба, мислим да то све иде лако. Људи се боје да је то компликовано, али већ четири, пет година то се мало упростило и стварно нам Министарство излази у сусрет. Раније сам морао прво да поправљам машине ујутру и увече, то утиче и на здравље", каже Стевица Гајић, пољопривредник из Бачке Паланке.

На другом крају земље, Владан Шалипуровић је, такође уз подстицаје државе, набавио нови трактор. И то онај који може да користи, будући да је његово село на 1.400 метара надморске висине.

"Може да ради под углом од 45 степени. Старији мештани кажу да су се ту и волови превртали, нису могли то да изору и обраде земљу. Он може да се прошири. Ништа нам не би значило да је држава дала средства за неки огроман трактор са којим не бисмо могли да уђемо у њиве", каже Владан Шалипуровић, пољопривредник из села Забрдњи Тоци.

Пре њега, нов трактор у селу купио је Миле Радомировић, још у прошлом веку. Зато је долазак "Италијана" обрадовао и комшије у селу.

"Долазак трактора у село, то ти је премија к'о да је дошао авион. Трактор је ствар и ваља народу, себи, комшијама и свима и свакоме", наводи комшија Миле.

Крајем месеца и у септембру нови конкурси за набавку опреме 

Преко Министарства пољопривреде од 2016. године, у набавку механизације и опреме уложено је око 35 милијарди динара.

"Ми смо 2016. године имали извоз српске пољопривреде од 2,8 милијарди долара, а данас имамо 4,2 милијарде долара. Значи 50 одсто за само четири или пет година, а рачунајте да смо имали годину дана короне. То не може ништа без набавке нове опреме", објашњава министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

На последњи конкурс, са до сада најповољнијим условима,  за набавку механизације за воћаре, повртаре, цвећаре и виноградаре, стигло је више од 1.300 пријава.

"Предност имају људи из девастираних подручја, нарочито ће бити у предности људи из источне, јужне Србије, из планинских подручја, млађи од 40 година и жене носиоци газдинстава. Након прављења листе додељују се решења Управе за аграрна плаћања о одобравању гранта. Са тим решењем може се ићи у банку да се узме кредит од 40 одсто и да се дâ сопствено учешће од 10 одсто", каже Недимовић.

Уколико све буде по плану, нове машине пољопривредницима ће стићи на јесен. Држава већ за крај овог месеца и септембар најављује нове конкурсе за набавку опреме.   

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи