Читај ми!

НБС задржала референтну каматну стопу на 5,75 одсто

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 5,75 одсто. Нису мењане ни каматне стопе на депозитне – 4,5 одсто и кредитне олакшице – 7 одсто.

Приликом доношења одлуке да задржи референтну каматну стопу на непромењеном нивоу, Извршни одбор је констатовао да је референтна каматна стопа од јуна смањена за укупно 75 базних поена и да ће се ефекти досадашњег ублажавања монетарне политике манифестовати и у наредном периоду, саопштено је из НБС.

Такође, Извршни одбор је истакао да је, и поред повратка инфлације у границе циља и наставка њеног кретања у оквиру ових граница, неопходно наставити са спровођењем опрезне монетарне политике Народне банке Србије, имајући у виду непредвидивост макроекономских дешавања у међународном окружењу и раст геополитичких ризика, као и њихов утицај на светске цене енергената и других примарних производа.

Забринутост због ситуације на Блиском истоку

Досадашњи раст цене сирове нафте на светском тржишту био је ограничен, захваљујући пре свега доброј снабдевености и знатним залихама на глобалном нивоу, али је изражена забринутост да би даља ескалација сукоба на Блиском истоку могла да поремети токове нафте из овог кључног извозног региона и да доведе до знатнијег раста светске цене нафте у наредном периоду.

То би могло да се одрази на инфлацију на глобалном нивоу и темпо ублажавања монетарних политика централних банака и услове финансирања на међународном тржишту, наводи НБС.

С друге стране, Извршни одбор очекује да ће повећање кредитног рејтинга Србије на ниво инвестиционог ранга од стране рејтинг агенције "Стандард енд Пурс" допринети нижој премији ризика земље и повољнијим условима финансирања, што ће пружити подршку даљем расту расположивог дохотка за инвестиције и потрошњу, а тиме и привредном расту.

Опрезност монетарне политике је такође потребна и због овогодишње домаће пољопривредне сезоне, која је била под утицајем неповољних временских услова и суше током летњих месеци, што се одражава на смањену понуду пољопривредних производа и њихове више цене.

Инфлација у границама циља

Инфлација у Србији је у границама циља, 3,0 плус минус 1,5 одсто и на путањи која је у складу с пројекцијом Народне банке Србије.

У августу, као и у јулу, међугодишња инфлација је износила 4,3 одсто, а месечна инфлација 0,4 одсто, што је једнако просечним месечним остварењима од почетка године.

Месечну динамику инфлације у августу обележили су раст цена хране и безалкохолних пића, 0,9 одсто и корекције појединих регулисаних цена, док су цене нафтних деривата снижене, 3,4 одсто, пратећи динамику кретања светске цене нафте.

У наредном периоду инфлација би требало да настави да се креће у границама циља, с тим да ће до краја ове године успорити на око 4,0 одсто, а затим ће се током наредне године постепено приближавати централној вредности циља од 3,0 одсто.

Томе ће пре свега допринети и даље рестриктивни монетарни услови, нижа увозна инфлација и инфлациона очекивања.

Позитивна кретања у реалном сектору

Одлучујући о монетарној политици, Извршни одбор имао је у виду да показатељи реалног сектора настављају да бележе позитивна кретања и током трећег тромесечја, подржани смањењем инфлације, реалним растом зарада и смањењем незапослености, као и текућим инвестиционим циклусом.

Расту привредне активности доприноси и раст кредитне активности, која у августу убрзала на 5,9 одсто међугодишње, захваљујући повољнијој цени задуживања услед очекиваног и у међувремену започетог ублажавања монетарне политике Народне банке Србије и Европске централне банке.

Извршни одбор НБС ће наставити да прати и анализира трендове на домаћем и међународном тржишту и да одлуке о будућој монетарној политици доноси од састанка до састанка у зависности од података који буду пристизали, изгледа у кретању инфлације и њених кључних фактора, као и процене ефеката донетих мера монетарне политике. Истовремено, приликом доношења одлука Извршни одбор ће водити рачуна да се обезбеди очување финансијске стабилности и повољних изгледа привредног раста, наводи се у саопштењу НБС.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 7. новембра 2024. године.

четвртак, 10. октобар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи