Читај ми!

Мали: Наша економија је друга најбржа растућа економија у Европи

Када смо пре 10 година почели борбу против сиве економије, Србија је била на ивици банкрота, а сада смо друга растућа економија у Европи, бићемо домаћини Експо 2027. године, а недавно је добијен и инвестициони рејтинг, изјавио је први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.

Говорећи на седници Координационог тела Владе Србије за борбу против сиве економије, поводом десетогодишњице ове борбе, Синиша Мали  рекао да се Србија потпуно променила за тих 10 година за шта, према његовим речима, велике заслуге има и рад Координационог тела за борбу против сиве економије.

"Србија има стратегију за борбу против сиве економије, а након њеног истека следеће године биће донета нова која ће важити до 2030. године. Испунили смо више од 70 одсто постављених циљева", рекао је Мали и навео најважније спроведене реформе.

Прва међу њима је увођење е-фискализације, па сада фискалне касе у реалном времену обавештавају грађане и Пореску управу да ли су рачуни исправни, друга је увођење е- фактура, реформисан је инспекцијски надзор, затим закон о јавним набавкама, омогућено безготовинско плаћање великог броја и услуга, уређен систем опорезивања фриленсера.

Донет је и закон о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у пољопривреди, лакше се долази до ПИБ-а за оне који сами покрећу бизнис а стално се смањује пореско оптерећење на зараде повећањем и неопорезивог износа зараде.

Мали је најавио да се у наредних годину и по дана планира увођење електронских отпремница и електронских акциза, а од 2026. године биће уведена електронска ПДВ пријава за аутоматско враћање овог пореза.

На конференцији је потписан и Споразум о сарадњи на сузбијању нелегалне трговине, а потписали су га министар унутрашње и спољне трговине и заменик председника Координационог тела Томислав Момировић и председник Савеза за фер конкуренцију НАЛЕД-а Зоран Даљевић.

четвртак, 10. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи