Мини-Шенген преко Вашингтона, Србија на мапи инвестиција

Министар финансија Србије Синиша Мали наводи за РТС да долазак развојне америчке агенције ДФЦ, која финансира пројекте који су од стратешке важности за читав свет, значи да смо атрактивни и примамљиви за инвестирање.

Синша Мали наводи да долазак Америчке развојне агенције (ДФЦ), која има годишњи буџет већи од 60 милијарди долара, представља огроман сигнал за инвеститоре и инвестиције.

"За нас је то огроман сигнал који говори у прилог томе да се у овом региону ситуација смирила, да смо атрактивни, да су мир и стабилност у региону овим споразумом потврђени. С друге старне, то је огроман сигнал инвеститорима поготово америчким и онима који говоре и који анализирају наш кредитни рејтинг да је Србија апсолутно на мапи инвестиција. То је сигнал – да, дођите, ово је стабилна земља, стабилан регион који има много потенцијала, иначе ми као развојна агенција не бисмо у њега дошли", наводи Мали.

Додаје да је Америчка развојна агенција усмерена ка финансирању пројеката који су од стратешке важности за регион у који се финансира, уз подршку америчке администрације.

"Зато ја очекујем да још већи број америчких и других инвеститора дође у нашу земљу и отвара фабрике, да инвестирају у инфраструктуру јер је то та промена коју споразум доноси", додаје министар. 

Додаје да цео тим 21. септембра долази у Београд.

"Они у року од две недеље долазе у Србију да отворе канцеларију, да запосле људе који су неопходни и крену у реализацију инвестиција. Центар њихових операција у региону биће у Београду и највећу корист од доласка и новца који они пружају имаће грађани Србије", оцењује министар.

Додаје да је Америчка развојна агенција спремна да директно инвестира у приватна предузећа и да постану сувласници.

"Они тако желе да афирмишу развој капитала. Када говоримо о 'мини-Шенгену', можемо одмах имати резултате, убрзава се проток робе и материјала, сматрам да је то најважнија ставка у споразуму који са Северном Македонијом и Албанијом имају привредници Србије", рекао је Мали.

Додао је да није у питању само величина тржишта, већ и атрактивност, и да је регионално повезивање популарно свуда у свету.

Министар је истакао да су преговори у Вашингтону били веома мучни и тешки, и да је огроман притисак био на председнику Александру Вучићу.

Неопходно да Србија привуче што више инвеститора 

Оцењује да је неопходно да Србија привуче што више инвеститора, и истакао да ће покренути велике инфраструктурне пројекте захваљујући новцу који ће стићи.

"Крећемо у реализацију великих инфраструктурних пројеката. Нама је само ауто-пут милијарду евра. Само инфраструктурни пројекти доносе више од две милијарде долара. А ми имамо ту још и мала и средња предузећа. Они су спремни да инвестирају директно у приватни сектор у Србији" наводи Мали.

"Ако смањимо време које камиони изгубе док чекају на границама, ми смо повећали проток робе. Покрећемо велике инфраструктурне пројекте, затим долази ДФЦ, што је огроман сигнал за тржиште капитала, и наравно, имамо 'мини-Шенген'. Приштина јесте била против тога, али сви ми ћемо имати велику корист. Ми смо највећа економија у региону и имаћемо огромне добитке", оценио је Мали.

Уредница магазина Бизнис и Економетар Радојка Николић наводи да државе не спајају емоције и љубав већ економски интереси.

"Реч је о обостраном интересу. Долазак је врло значајан за нас и регион, али и њима иде у прилог јер је врло важно где и под којим условима пласирате средства, и за које пројекте. Они су увек заинтересовани за дугорочне пројекте који су веће финансијске вредности", оцењује Николићева.

Додаје да се доласком Америчке развојне агенције мења слика о Западном Балкану.

"Њиховим доласком се коначно мења лош имиџ Западног Балкана као дестинације која је пуна немира, сукоба, где владају неспоразуми и где ништа прогресивно и добро не може да се деси", оцењује Николићева.

Нормализација економских односа Београда и Приштине

Говорећи о доласку Америчке развојне агенције, директор у Привредној комори Србије Михаило Весовић да споразум гарантује она гарантује ефикасност спровођења пројеката које они започињу.

"Имамо једну гаранцију ефикасности, брзе реализације и контроле квалитета оног што је урађено. Такође, води се рачуна и о социјалним и еколошким аспектима онога шта ради. То је за нас изузетан сигнал. И чини ми се да такво партнерство у ствари даје нови квалитет", оцењује Весовић.

Додаје да је за нас важно и то да се споразумом гарантује нормализација економских односа Београда и Приштине.

"Оно што је за нас важно је да ћемо имати ту врсту нормализације економских односа централне Србије и Косова и Метохије. Нећемо имати непредвидиве ситуације које смо имали у протеклом периоду", наводи Весовић.

Додаје да Америчка развојна агенција подржава пре свега приватне пројекте и приватне инвестиције, предузетништво – женско предузетништво, предузетништво младих, стартап компаније, мале и микро компаније.

"Знамо да тренутно на тржишту капитала недостају бар две милијарде евра да би се уопште задовољиле потребе ових компанија и да би могле да остваре потенцијал који имају", објашњава Весовић.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи