Шта Србија добија отварањем канцеларије Међународне корпорације за финансирање развоја у Београду

Вашингтонски Споразум у Београд доводи ДФЦ – Међународну корпорацију за финансирање развоја. Отварање канцеларије једне од најугледнијих финасијских институција у свету не само да отвара врата новим америчким инцвестицијама у нашу земљу, већ Србији обезбедује и позицију центра великих послова у читавом региону, истичу упућени.

Ди-Еф-Си - међународна корпорација за финансирање располаже буџетом од више од 60 милијарди долара и отварање канцеларије у Београду, која би била једина у региону. 

Отварање канцеларије у Београду, која би била једина у региону, потвдио је на Твитеру и извршни директор Адам Белер и то поруком на српском језику.

"Међународна корпорација за финансирање развоја (ДФЦ) ће активно подржати економску нормализацију између Србије и Косова путем америчке 'Ексим банке' и корпорације 'Миленијум челенџ'. ДФЦ ће отворити канцеларију у Београду да подржи економски напредак", навео је Белер.

Отварање београдске кацеларије ДФЦ подстицај је за нова улагања америчких компанија у нашу земљу и српске пословне дијаспоре која живи у Сједињним Државaма. Помаже нашем кредитном рејтингу и код других међународних финасијских агенција и институција. А долазак Америчког развојног фонда осигураће и повољне кредите.

Председник Америчке привредне коморе у Србији Зоран Петровић каже да ДФЦ даје зајмове и до једне милијарде долара са трајањем и од 20 до 25 година.

Поред финансирања пројекта, у области пољопривреде, енергетике, инфраструктуре, дигиталних технологија, здравства, стручњаци подсећају на још значајнију клаузулу коју та америчка корпорација има у свом опису посла  – гарантујe сигурност пословања укључујући и политички ризик.

Вишеслојан значај доласка Ди-Еф-Сија

Економиста Иван Николић сматра да је то невероватан подстрек и сигурност инвеститорима да дођу у неку земљу и да уложе новац.

"Реч је о моћној институцији са великим финасијским капацитетом са перспективом да на неки начин преокрене економске односе које смо до сада имали са Америком", истиче Николић.

Према речима Зорана Петровића, значај је вишеслојан – политичког, економског и до оног директног, запошљавања особља и пројеката који ће бити актуелни у региону.

"Мислим да је јако важно за Србију је да се ради на пројектима који би били могући за финасирање и подршку једне такве институције", указује председник Америчке привредне коморе у Србији.

Стручњаци оцењују и да би отварање канцеларије Ди-Еф-Си-ја у Београду могло да промени и позицију Сједињених Држава на тлу овог дела Европе. Као већ доминантна геополитичка сила, Америка доласком те велике корпорације утицај подиже и на привредно–економски ниво.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи