Сутра завршница преговора о буџету

Договор са ММФ-ом о буџету за 2010. годину очекује се сутра, рекао за РТС премијер Цветковић. Трајање кредитног аранжмана биће продужено за шест месеци, каже министарка Диана Драгутиновић.

Председник Владе Мирко Цветковић рекао је за Радио-телевизију Србије да очекује да сутра буде постигнут коначан договор са Међународним монетарним фондом о буџету за следећу годину.

Претходно, током дана, премијер је најавио да би договор требало да буде постигнут вечерас, али су технички разговори о детаљима буџета ипак одложени за сутра. 

Премијер је објаснио да ће током викенда и почетком наредне седмице бити разматране мере које су усмерене ка обезбеђењу средње и дугорочно одрживог развоја када су у питању кретања буџетских прихода.

Говорећи о кредитним задуживањима, Цветковић је истакао да Србија кредитно задуживање код Русије посматара као комерцијални посао и да ће, иако још нису познати услови, посао бити завршен само ако при сагледавању могућности постоји преклапање.

"Постоје две врсте кредита - кредити за буџетску подршку, који се углавном обезбеђују под повољним условима, него комерцијални. Друга могућност је да се задужите комерцијално, уколико вам ти кредити нису довољни и то се углавном чини да би се обезбедила средства за инфраструктурна улагања", подсетио је премијер.

Цветковић је указао да је репер за комерцијалну врсту задуживања нешто испод пет одсто. Према његовим речима, некомерцијална кредитна задуживања су око два одсто.

Без истовременог повлачења преостале две транше кредита

Министарка финансија Диана Драгутиновић изјавила је да ће трајање кредитног аранжмана Србије са ММФ-ом бити продужено за шест месеци, односно до октобра 2011. године, пошто се испоставило да Србији неће бити потребно да повуче преостале две транше кредита истовремено.

Драгутиновићева је изјавила новинарима у Новој Пазови да се са ММФ-ом тренутно преговара о 2010. и 2011. години, као и да се испоставило да је економска ситуација у Србији у овој години много боља него што се предвиђало пре два месеца, пошто је буџетски дефицит мањи од очекиваног.

Указала да је буџетски дефицит тренутно испод 100 милијарди динара, напомињући да је за целу годину био предвиђен на нивоу од 119 милијарди динара.

Такође, буџет се пристојно пуни од краја јуна, тако да су приходи у августу, септембру и октобру већи него у истим месецима прошле године, истакла је министарка финансија.

Драгутиновићева је напоменула да је порастао приход од готово свих пореских облика, да је ПДВ знатно бољи, и то највише домаћи ПДВ, а расту и порези на доприносе и зараде.

Министарка је истакла и да је оптимистична у погледу буџетских прихода за 2010. годину.

На питање зашто је Влада тражила да у наредној години буџетски дефицит буде четири одсто, Драгутиновићева је рекла да на нивоу Европске уније постоји консензус да се држава у 2010. године не повлачи из подршке привреди, а да 2011. буде година за смањење дефицита.

У 2010. години очекује се раст БДП-а између 1,5 и три одсто, као и да се на основу текућих кретања може рећи да ће раст од 1,5 одсто бити премашен. Према њеним речима, 2011. година вероватно ће бити година повратка на раст од пет одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару