Ју-Ес-Стил зауставља једну високу пећ

Због смањене потражње на светском тржишту челика, смедеревска компанија Ју-Ес-Стил ставља на тихи ход једну од две високе пећи. Тај потез је ударац за нашу привреду, која је полако почела да се опоравља, упозоравају економисти.

Крајем новембра, компанија Ју-Ес-Стил зауставиће производњу у једној од две високе пећи у Смедереву. Највећи извозник у Србији на то се одлучио јер је на светском тржишту смањена потражња за челиком. Економисти упозоравају да је то ударац за нашу привреду, која је полако почела да се опоравља.

Производња челика зауставља се у пећи која је покренута у августу, када се у словачкој железари Ју-Ес-Стил у Кошицама догодила хаварија. У међувремену, светска потражња за челиком толико је пала да је рукодводство Ју-Ес-Стила одлучило опет да заустави једну пећ у Смедереву, а сем ње и прозводњу у две пећи у Америци.

"Реч је о тешкој одлуци али ми сматрамо да је то јеан добар одговор у смислу прилагођавања датим околностима на тржишту челика", каже Немања Брковић, директор за комуникације Ју-Ес-Стила.

За 4.500 запослених у Железери, бар према првим информацијма, неће бити великих промена. Када је пећ у августу прорадила, почели су да раде пет, уместо четири дана у недељи.

"Радници настављају нормалан режим рада од пет радних дана у недељи и запослени ће зарадити оно што се оствари овде у компанији", објашњава , председник Независног синдиката Компаније Милета Гујаничић.

Лоша вест дошла је само две недеље пошто су званичници саопштили да је пад производње у Србији заустављен у августу, захваљујући и раду друге пећи у Смедереву.

Ју-Ес-Стил има пет одсто учешћа у индустријској производњи, па је тако њен рад у пуном капацитету дао је лажну наду о опоравку.

Највећи је извозник, са 12 одсто у укупном извозу, који је такође почео да расте крајем августа, са радом обе пећи у Железари.

Уредник "Кварталног монитора" Павле Петровић сматра да ће се, кад се искључи ефекат Ју-Ес-Стила, видети да индустријска производња још није пошела да расте. Према његовим речима, још нема сигурног знака да се излази из рецесије.

"То ће се снажно одразити на нашу спољно трговинску размену. Велики број компанија из индустрије метала набавља своје полупроизводе из Ју-Ес-Стила, па ће и они морати да их набаве на другом месту, каже Михаило Весовић, потпредседник Привредне коморе Србије.

У синдикату Ју-Ес-Стила очекују да ће друга пећ поново почети да ради у јануару, што руководство, међутим, није ни потврдило нити дематовало. Чини се да ће одговор дати потражња за челиком на светском тржишту, којој се прогнозира раст од девет процената у идућој години.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару