Преговори o руском кредиту

Русија предложила да кредит намењен буџетској подршци буде одобрен на период отплате од десет година, са почеком до две године, а Србија предлаже дуже рокове, од најмање 13 година, рекао помоћник министра финансија Зоран Ћировић у Москви.

Српска делегација је са руском страном разговарала о одобравању кредитне линије од 200 милиона долара за подршку буџету Републике Србије, док ће се о средствима која би требало да буду усмерена у инфраструктурне пројекте вероватно разговарати сутра.

Помоћник министра финансија и председавајући српске експертске групе Зоран Ћировић изјавио је да је руска страна предложила да кредит намењен буџетској подршци буде одобрен на период отплате од десет година, као и да се разговара да грејс период буде од једне до две године.

Ћировић је истакао да је српска делегација предложила дуже рокове, односно да период отплате буде већи и да износи најмање 13 година.

Према његовим речима, разговори су текли у конструктивној атмосфери па су реална очекивања да се постигне сагласност.

Ћировић је навео да ће се о висини камате под којом би Србија требало да добије кредит разговарати поподне.

Државни секретар је нагласио да би, ако све буде ишло по плану, сутра треба да се одржи састанак на коме ће се разматрати и кредит за инфраструктурне пројекте од 800 милиона долара.

Делегација у Москви са прецизном листом пројеката

У делегацији Владе Србије су, осим Ћировића, и представници министарстава за инфраструктуру, рударства и енергетике и економије.

Ћировић је у изјави агенцији Танјуг рекао да српска делегација има прецизну листу инфраструктурних пројеката, па ће се тако за Прокоп тражити 200 милиона долара, електрификацију пруге Ниш-Димитровград 100 милиона.

За изградњу пруге Ваљево-Лозница наша делегација ће тражити 150 милиона, обилазницу око Београда на потезу Орловача-Бубањ Поток 170 милиона, а за изградњу пута Београд-Чачак, који ће чинити деоницу пута "Јужни Јадран", 100 милиона долара.

Према његовим речима, једина дилема са којом преговарачи одлазе у Русију је где да се усмери преосталих 80 милиона од укупно 800 милиона долара колико је предвиђено за инфраструктуру, да ли додатно за аутопут Београд-Чачак, за који је већ предвиђено да се тражи кредит од 100 милиона долара, или за аутопут Нови Сад-Хоргош.

"Оно што је важно јесте да за све пројекте постоји комплетна пројектна документација и да представници Министарства инфраструктуре са собом носе већи део документације, која је руској страни потребна да изврши еваулацију тих пројеката", истакао је Ћировић.

Како је рекао, пројекат ревитализације пруге Београд-Бар неће бити на листи приоритета, али би он могао да се узме у обзир ако се "испостави да је руска страна спремна да стави на располагање неки вишак средстава".

Могућа и нова рунда преговора

У разговорима са руске стране учествују представници Министарства финансија Руске Федерације, а на челу те радне групе је директор Департмана за међународне финансијске односе, државни дуг и државну финансијску активу Константин Вишковски.

Ту су и представници министарстава спољних послова, економског развоја, саобраћаја и енергетике.

"Желимо да у преговорима дођемо заиста до најповољних услове које Србија може да има. Ако је потребно да те преговоре наставимо у Београду у најскорије време, на то смо спремни", рекао је Ћировић.

Према његовим речима могућа су два сценарија - да српска страна има потпуно чисту и јасну ситуацију и један дефинисани и уобличен предлог влади или ће 30. октобра заказати још једну рунда непосредно после ове прве, где ће се даље разрађивати поједини услови.

"Влада ће се у сваком случају изјашњавати, само се поставља питање каква ће бити наша препорука. Она може да буде таква да ми 'топло' сугеришемо влади да то прихвати или да једноставно указујемо на одређене резерве у односу на оно што нам је понуђено", рекао је Ћировић.

Помоћник министра финансија је навео да српска страна очекује да уговори повољан кредит, а као репер за то послужиће до сада уговорени кредити Србије са међународним финансијским институцијама и другим билетералним кредиторима.

Као пример повољног кредита Ћировић је навео и недавно уговорени кинески зајам за изградњу моста Земун-Борча који ће бити одобрен на 15 година, с петогодишњим грејс периодом и фиксном каматом од три одсто.

Руски кредит Србији договорили су председници Србије и Русије, Борис Тадић и Дмитриј Медведев, током посете руског председника Београду 20. октобра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару