Покренута производња метанола у Кикинди

Покренута производња у Метанолско - сирћетном комплексу у Кикинди. Предузеће добило статус квалификованог купца јер ће гас моћи да купује по тарифи шест динара јефтинијој од уобичајене.

Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић и генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић свечано су покренули производњу у Метанолско сирћетном комплексу у Кикинди.

Производња је покренута након паузе од 11 месеци и извршеног ремонта. Динкић је покренуо је рад котловског постројења, а Бајатовић постројења расхладне воде у МСК. 

Директор Метанолско сирћетног комплексa Сава Лазић објаснио је да производње није било готово годину дана јер је цена гаса била јако висока па је предузеће, да не прави губитке, тај период искористило за ремонт након којег ће фабрика моћи да ради четири године.

"Свако заустављање и сваки старт коштају пет милиона евра", нагласио је Лазић.

Бајатовић је истакао да је МСК додељен статус квалификованог купца гаса, чиме је осигурано дугорочно снабдевање под повољним условима, односно по цени од око 22 динара за кубни метар или шест динара јефтиније него до сада.

Поправљена финансијска позиција предузећа

Министар Динкић је рекао да је урађена конверзија потраживања "Србијагаса" у капитал МСК, чиме се умањују обавезе и поправља финанасијска позиција предузећа.

"Србијагас" сада поседује 50,75 одсто МСК, Република Србија 37,10 одсто, НИС 8,77, Фонд за развој 1,63 , друштвени капитал је 0,15 одсто а остали акционари имају 1,58 одсто.

МСК је једно од предузећа које је Влада Србије идентификовала као предузеће од стратешке важности, има изузетно добар регионални положај због близине румунске и мађарске границе, квалитетан производни програм и знатан извозни потенцијал.

Прошле године МСК је извезао производе у вредности 86,4 милиона евра, а 2007. године за 76,5 милиона.

Метанолско сирћетни комбинат бави се више од 20 година производњом метанола, сирћетне киселине, сирћетне киселине за прехрамбене потребе, течног кисеоника и течног азота.

Седиште МСК и процесна постројења су у Кикинди, гасна поља у Новом Милошеву, Новој Црњи и Бечеју, а терминал за претовар сирћетне киселине у Луци Бар у Црној Гори.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару