Исланд остаје без "Мекдоналдса"

Три ресторана Мекдоналдса на Исланду затварају се због пада зараде изазваног колапсом исландске круне. Пре прошлогодишњег колапса банкарског система Исланд је био једна од најбогатијих земаља света.

Ланац ресторана брзе хране "Мекдоналдс" одлази са Исланда, објавио је лондонски "Фајненшл тајмс", оцењујући то још једним знаком колико је светска финансијска криза тешко погодила ту земљу.

Сва три "Мекдоналдсова" ресторана у тој земљи ће бити затворена и фирма не планира да се врати, наводи лист и објашњава да за њихово пословање више нема економске рачунице.

Будући да је Исланд на далеком северу, намирнице које се користе у "Мекдоналдсу" се углавном увозе, а храна из увоза је сада јако скупа, јер је вредност исландске круне драматично пала у односу на евро.

До прошле године, када је дошло до колапса његовог банкарског система, Исланд је, ако се гледа приход по становнику, био једна од најбогатијих земаља света.

"Економска ситуација учинила је пословање сувише скупим за нас," каже Магнус Огмундшон, директор фирме која има франшизу "Мекдоналдса" на острву.

Исландски ресторани "Мекдоналдса" увозе све што им је потребно, од меса и сира до паковања из Немачке. Трошкови су се удвостучили током претходне године због пада круне и високих царина.

"Биг мек" у Рејкјавику већ кошта 650 круна (5,29 долара). А поскупљење од бар 20 одсто, неопходно да би се убрао пристојан профит, гурнуло би пљескавицу на 780 круна (6,36 долара).

То би исландску верзију "биг мека" учинило најскупљом на свету, што је титула који сад деле Швајцарска и Норвешка где Биг Мек кошта 5,75 долара.

Исланд се сада придружио Албанији, Босни и Јерменији, друштву малобројних европских земаља у којима нема "Мекдоналдса", пренео је Би-Би-Си.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару