"Хавана клуб" спреман за САД

Америчке трговинске санкције коштају кубанску индустрију рума 95 милиона долара годишње. Уколико би Вашингтон ублажио 47 година дуг ембарго, рум "Хавана клуб" би могао убрзо да се нађе на тржишту САД.

Куба је спремна да извезе милион кутија рума у САД уколико јој Вашингтон ублажи 47 година дуг ембарго. Испоруке рума "Хавана клуб", међутим, мораће да сачекају окончање и борбе око те трговачке марке у САД.

Америчке трговинске санкције кубанску индустрију рума коштају 95 милиона долара годишње. Толико износе губици у продаји, као и због увоза машина и неопходног материјала, укључујући и стаклене боце које се увозе из Европе уместо из САД.

Куба не може да продаје рум у Америци али га извози у 120 земаља, каже потпредседник државног монопола за производњу рума, компаније "Куба Рон", Хуан Гонсалес. Прошле године "Куба Рон" је продала четири милиона кутија рума (са по 12 боца у кутији), од чега је око пола милиона био "Хавана клуб", навео је Гонсалес.

Глобална финансијска криза ове године је смањила продају рума, међутим, Куба се још нада да ће до 2013. године продавати пет милиона кутија годишње.

Највећи део произведеног рума иде на кубанско тржиште. За њим следе тржишта Шпаније, Француске, Грчке, Чилеа и Русије. Сједињене Држава, према Гонсалесовим проценама, покривају 40 одсто светског тржишта рума.

"Куба располаже капацитетом за производњу шест милиона кутија рума годишње и могла би да извезе милион кутија у САД када ембарго буде укинут", истакао је Гонсалес на конференцији за штампу у Музеју рума у Хавани.

Амерички председник Барак Обама ублажио је ограничења за американце кубанског порекла који желе да путују или шаљу новац на Кубу. Обе земље раде на поправљању односа, међутим, у Белој кући кажу да не планирају да притисну Конгрес да укине ембарго Куби.

Када је о руму "Хавана клуб" реч, пред америчким судом води се спор са произвођачем Бакарди, који производи свој "Хавана клуб" у Порторику и продаје га на Флориди од 2006. године.

"Свесни смо да постоје неки проблеми са "Хавана клубом". Оно чему се надамо јесте да ћемо продавати кубански рум а кубански рум је кубански рум. Имамо ми још марки поред "Хавана клуба", рекао је Гонсалес.

Ипак, слажу се зналци, ниједна од девет марки кубанског рума извозног квалитета, укључујући "Сантјаго де Куба" и "Варадеро", није као престижни "Хавана клуб".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару