Влада добила спор против "Алпине Пор"

Влада Србије добила спор пред судом у Бечу са Конзорцијумом "Алпина Пор" у вези са банкарском гаранцијом за изградњу аутопута Хоргош–Пожега. Тако ће Србија задржати банкарску гаранцију од 10 милиона евра.

У Владу Србије стигла је пресуда по којој је Влада добила спор против "Алпине Пор" за наплату банкарских гаранција од 10 милиона евра због неиспуњавања обавеза из уговора о изградњи аутопута.

Шеф Канцеларије Владе Србије за односе са медијима Миливоје Михајловић изјавио је агенцији Бета да је реч о другостепеној пресуди, која је коначна.

Гаранција од 10 милиона евра је била "гаранција озбиљности уласка у цео посао" концесије, навео је Михајловић.

Конзорцијум "Алпина Пор" покушао је да задржи банкарску гаранцију од 10 милиона евра.

У спору са тим конзорцијумом, са којим је раскинут уговор око изградње аутопута Хоргош-Пожега због неиспуњавања обавеза, правни заступник Владе Србије Радивоје Петрикић из адвокатске канцеларије "ЦМС Рајх-Рорвиг Хаше", остварио је победу и у првостепеној и у другостепеној инстанци.

У Паризу је у току арбитража у овом случају, а победа пред бечким судом могла би да значајно утиче на одлуку овог тела у корист Србије.

Конзорцијум "Алпина Пор" је банкарску гаранцију дао за посао око изградње аутопута у Србији, али је уговор са њим раскинут, јер није испоштовао одредбе споразума.

Незадовољан губитком посла, конзорцијум је издејствовао у аустријској банци да се банковна гаранција не исплати Србији.

Након тога, Влада Србије је поднела тужбу, а одлука суда је сада постала правоснажна, пошто је другостепена инстанца донела одлуку у корист српских власти.

Уговор о концесији за аутопут "Хоргош-Пожега" потписан је у марту 2007. године.

Концесија је требало да се изда на 25 година, а обухватала је изградњу леве траке аутопута од Хоргоша до Новог Сада дуге 106 километара, одржавање 68 километара аутопута од Новог Сада до Београда, и пројектовање и изградњу аутопута Београд-Пожега, дужине 148 километара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару