Нова рунда преговора са ММФ-ом

Мисија ММФ-а у Београду наставила техничке разговоре о кредитном аранжману од 2,9 милијарди евра. Економисти кажу да је позиција државе у преговорима далеко боља него пре 7 месеци, када је аранжман уговорен.

У Народној банци Србије почели су технички разговори са члановима Мисије Међународног монетарног фонда о наставку кредитног аранжмана вредног 2,9 милијарди евра.

Пленарни састанак којим почињу и званични преговори ММФ-а и Владе Србије биће одржан у понедељак. Мисија коју предводи Алберт Јегер борави у Београду до 4. новембра.

Претходни испит код ММФ у августу, Влада Србије није положила, али ни пала. Практично, добила је одлагање до октобра, уз обавезу да започне реформе пензионог, здравственог и образовног система и да смањи трошкове државе.

Министри су уверени да су се добро припремили и да ће у наредне две недеље успети да постигну договор о наставку аранжмана. Аргументи су им да су донели законе о смањењу броја запослених у републичкој управи и локалној самоуправи, у државну касу се последњих недеља слива више новца него што је фонд очекивао, а економска ситуација у земљи се поправља.

Економисти кажу да је позиција државе у преговорима далеко боља него пре 7 месеци, када је аранжман уговорен.

"Осим овог отпуштања чиновника о коме се највише прича мислим да не би требало више ићи много са мерама. Сама економија се стабилизује, само треба видети колико иностраних дугова доспева следеће године и на који начин ћемо мимо дефицита од 70 до 75 милијарди динара исфинансирати рефинансирање дугова", рекао је Мирослав Здравковић, економиста.

Узимање кредита од Русије, Кине и других земаља на билатералној основи, само појачава преговарачку позицију Србије, оцењују стручњаци, и додају да држава има начина да повећа приходе без подизања стопе ПДВ-а.

"Ефикасније убирање пореза, дакле ширење пореске основице, јачање привредне активности, већа финансијска дисциплина, сузбијање сиве економије, све то може да подигне приходе државе. Ту постоји читав арсенал мера који може да доведе до тога да Србија има убедљиву аргументацију за ММФ", каже Дејан Шошкић, економиста.

Влада је пре доласка Мисије урадила предлог буџета за следећу годину са дефицитом у државној каси од 4 %. О њему ће разговарати са ММФ-ом, али кажу ни сада неће ићи на повећање ПДВ-а.

Позитивна оцена ММФ значила би да Србија има право да повуче преостали део кредита за ову годину од око 1,3 милијарде евра. Битније од тога је, кажу стручњаци, што би то била добра порука потенцијалним инвеститорима, а неуспех у преговорима утицао би на пад кредитног рејтинга земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару