Аустријске компаније добродошле у Србији

Министри Слободан Милосављевић и Оливер Дулић позвали аустријске инвеститоре на даља улагања у Србију. Милосављевић је у Бечу, на форуму о Србији, рекао да је глобална економска криза погодила Србију, али да потенцијали српске привреде нису оштећени.

У Привредној комори Аустрије на форуму о Србији, министар трговине и услуга Слободан Милосављевић и министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић позвали су аустријске инвеститоре на даља улагања у Србију.  

Милосављевић је у Бечу рекао да је глобална економска криза погодила и Србију, али да потенцијали српске привреде нису оштећени.

Министар је у излагању позвао аустријске привреднике за заједничко деловање, указујући да кроз те две земље пролазе два најзначајнија европска коридора, што даје право и представља обавезу да то две привреде искористе.

Како је навео, Аустрија је посебно значајан економски партнер Србије после демократских промена, подсећајући да је та земља један од највећих инвеститора, као и да постоји добра трговинска размена.

Милосављевић је пожелео да трговинска размена две земље превазиђе две милијарде евра, као и да инвестиције из Аустрије наставе да расту.

"Први пут ћемо имати пад бруто домаћег производа, али имајући у виду дубину кризе и да је она увезена кроз мултинационалне компаније, актуелни подаци говоре да потенцијали српске привреде нису оштећени и да ће успети, уз помоћ партнера, да се изборе са кризом", нагласио је Милосављевић.

Када је реч о аустријској привреди, Милосављевић је подсетио да у Србији послује преко 280 аустријских компанија и да је отворено 124 представништава.

Милосављевић је захвалио и Влади Аустрије на преко 40 милиона евра донација, које су помогле привреди Србије.

Смањење административних препрека

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић, такође је констатовао да је било немогуће избећи глобалну кризу, али и додао да је Влада Србије препознавши опасности одлучила да у кризи, када нема могућности за широке захвате са стране, "уреди своје двориште и суочи се са проблемима".

Дулић је рекао да је кључно да Србија покуша да реши проблеме са својом администрацијом, смањи административне препреке, донесе законе који би убрзали процес издавања грађевинских дозвола, и улаже у инфраструктуру.

"У року од наредне три године покушаћемо аутопутем да повежемо нашу државу са свим границама", најавио је Дулић додајући да су планиране и инвестиције у модернизацију пруга да би се постигле брзине од 160 километара на час.

Рекао је и да је у плану изградња аутопута до Јадрана, односно Црне Горе.

"Тежимо страним инвестицијама у циљу развоја наше привреде, и желимо кроз те инвестиције да повећамо наше капацитете и инфраструктуру", казао је Дулић.

Позивајући инвеститоре из Аустрије Дулић је нагласио да Влада не планира да повећава порезе, пре свега ПДВ, те да ће проблеме у свом буџету решавати уштедама.

"Такође, нећемо одустати од изградње коридора, јер су они најбоља инвестиција у кризи и нећемо затварати очи пред проблемима са којима се суочавају инвеститори", подвукао је Дулић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару