Нови купци за предузећа без власника

Капитал предузећа која остану без власника преузима Акцијски фонд, са задатком да га припреми за нову продају. Број запослених један од критеријума за одлуку државе о томе којим ће фабрикама дати предност у проналажењу новог купца.

Од почетка процеса приватизације, у Србији је продато око 2.200 друштвених предузећа, али је сваки пети купопродајни уговор раскинут.

Агенција за приватизацију раскинула је 2007. године уговор са хрватском фирмом која, не само да није обновила производњу у фабрици хартије Београд, нити је ишта уложила, већ је и затечену опрему отуђила.

Бригу о фабрици тада је преузела држава и прошле године је на тендеру продала конзорцијуму Фабрике картона "Умка", "Авала Аде" и "Јафе" за нешто мање од два милиона евра. Производња у јединој фабрици амбалажног папира у Србији, покренута је пре два месеца.

"Ради се пуним капацитетом у три смене. Ове године ће извоз бити 50 одсто производње. Све домаће потребе за амбалажним папиром биће задовољење", рекао је генерални директор Фабрике хартије Београд Ненад Живковић.

Амбалажни папир, који се прави од старе хартије, годинама смо увозили и сваке године правили дефицит од око 400 милиона евра.

Нови власник је у фабрику уместо обавезних десет и по милиона евра уложио чак 25 милиона, највише у опрему али и затечене обавезе. Пословођа Љубомир Станисављевић каже да се раније све радило ручно, а да је сада све компјутеризовано.

Председник Синдиката Драгољуб Ђусић рекао је да је већински власник исплатио све заостале зараде од 2000. године и да је повезао радни стаж. У фабрици ради око 150 људи. Број запослених је један од критеријума за одлуку државе о томе којим ће фабрикама дати предност у проналажењу новог купца.

Сачувати радна места у вагоноградњи

Државни секретар Министарства економије Небојша Ћирић рекао је да је индустрија вагоноградње, односно шинских возила дефинисана као област где треба сачувати радна места и капацитете у условима кризе, а с друге стране то је производња трактора.

"Те индустрије морају да имају, кад говорим о критеријумима, значајан број радних места, да су значајни извозници и да ангажују велики број компоненташа, односно неких споредних предузећа која такође запошљавају много људи", рекао је Ћирић.

"Матроз" је на пример после чак седам покушаја продаје, отишао у стечај, али му је држава ипак нашла купца који ће у Сремској Митровици направити фабрику за рециклажу алуминијума, прву у региону.

И агенција "Путник" је после неуспеле приватизације поново продата и то за 40 милиона евра, што је чак осам пута више него први пут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару