Отворена Управа за аграрна плаћања

Прва специјализована инсититуција која ће се искључиво бавити субвенцијама у пољопривреди, отворена у Шапцу. Управа за аграрна плаћања ће омогућити смањење бирократије и папирологије, рекао министар пољопривреде Саша Драгин.

Министар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Саша Драгин и шеф Делегације Европске комисије у Србији Винсент Дежер отворили су у Шапцу Управу за аграрна плаћања.

Министар Драгин је рекао да је та Управа прва институција Европске уније (ЕУ) у Србији и да ће омогућити лакши приступ фондовима ЕУ намењеним пољопривредницима.

"Ово је прва институција ЕУ основана у Србији, а уследила је након мукотрпног рада на законима о пољопривреди. Омогућиће смањење бирократије и папирологије, а цео сектор финансирања Министарства биће пренет у Шабац", рекао је Драгин новинарима.

Министар је нагласио да је оснивање Управе у Шапцу део процеса децентрализације и жеља Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде да покаже како се квалитетне одлуке могу доносити ван политичких центара.

Шеф Делегације европске комисије у Србији Винсент Дежер истакао је да је Европска унија у пројекте у вези са пољопривредом до сада уложила 70 милиона евра и да ће још 30 милиона евра бити убрзо уложено.

"Функционисање те институције један је од кључних делова интеграције у ЕУ и приступа претприступним фондовима када стекнете статус земље која има право на те фондове. Ми ћемо бити срећни када новац стигне до фармера", рекао је Дежер.

Управа за аграрна плаћања радиће у простору бившег диспанзера Хемијске индустрије Зорка коју је, за ту намену, Министарству дала локална самоуправа.

Прве године рада управа ће служити само за преузимање донација из ЕУ, а касније ће заменити трезор, преко кога се сада исплаћују субвенције пољопривредницима.  Очекује се да пун капацитет рада управа достигне за две до три године, а у наредних шест месеци ЕУ ће завршити акредитацију те институције.

Та институција ће до краја године упослити 50 службеника, а процењује се да ће укупан број запослених наредне године бити око 120.

Цео пројекат кошта седам милиона евра, а финансира га Европска унија.

У Србији тренутно има 322.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, која имају право на субвенције из буџета, односно оних који су будући корисници Управе за аграрна плаћања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару