Немачка привреда на путу опоравка

Највећа европска привреда током лета изашла из најдубље рецесије од Другог светског рата и на путу је опоравка, саопштила немачка влада.

Влада Немачке је ревидирала навише своју прогнозу бруто домаћег производа (БДП) у 2009. и 2010. години, оцењујући да је та највећа европска привреда током лета изашла из најдубље рецесије од Другог светског рата и да је на путу опоравка.

Сада се очекује привредно слабљење од пет одсто у 2009. години, у поређењу с пројекцијом пада од шест процената из априла, и пораст од 1,2 одсто у идућој години, према претходно пројектованом расту од само 0,5 процената, саопштило је немачко министарство економије.

"Немачка економија је летос почела да се уздиже са дна, након једногодишњег слабљења и добре су шансе да идуће године забележимо узлазни тренд", изјавио је немачки министар економије Карл-Теодор цу Гутенберг.

Нова побољшана пројекција је одраз повољнијих изгледа кад је реч о извозу, кључном покретачу раста немачке економије протеклих година, као и оптимистичнијих очекивања везаних за тржиште рада.

Она је такође добра вест за немачку канцеларку Ангелу Меркел јер ће већи раст помоћи новој влади у њеним напорима да смањи растући дефицит и дуг, пренео је Ројтерс.

Министарство економије сада очекује да извоз у 2010. години порасте 4,3 одсто, у поређењу с априлском прогнозом раста од само 0,9 одсто.

Такође се очекује раст незапослености у идућој години на 4,1 милион, што је знатно мање од 4,62 милиона незапослених, колико је пројектовано у априлу.

Упркос побољшаним изгледима за тржиште рада, министарство је остало при прогнози смањења приватне потрошње у 2010. години за 0,3 одсто.

Гутенберг је указао да су шансе за опоравак сада веће од могућности још једног слабљења немачке привреде, али је такође упозорио на рањивост домаћих банака и указао да се владини напори за подршку економији и финансијском тржишту морају спроводити мудро.

"Јачање банкарског и финансијског сектора остаје велики изазов", предочио је Гутенберг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару