ММФ: Не разговарамо о повећању ПДВ-а

Повећање ПДВ-а није предмет разговора са Владом Србије, изјавио представник ММФ-а у Србији Богдан Лисоволик. Повећање ПДВ-а није искључено, ако остале мере за смањење јавне потрошње не буду дале резултате, рекао је Лисоволик.

Представник Међународног монетарног фонда у Србији Богдан Лисоволик изјавио је да повећање пореза на додату вредност није предмет разговора са Владом Србије.

Повећање ПДВ-а, међутим, није искључено ако остале мере за смањење јавне потрошње не буду дале резултате, рекао је Лисоволик у разговору с руководством Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) о начелним предлозима ММФ за реформу јавног сектора.

Како је саопштила та синдикална централа, Лисоволик је истакао да је неопходно смањење јавне потрошње ради превазилажења економске кризе и одрживости макроекономског система.

Представник ММФ је рекао да је учешће расхода за пензије у БДП-у веома високо (око 14 одсто) и да га је неопходно смањити, а као један од начина навео и изједначавање година старости за пензионисање мушкараца и жена.

Посета Лисоволика Савезу самосталних синдиката Србије је, како се истиче у саопштењу синдиката, прва посета представника ММФ једном синдикату у Србији.

Сусрет је организован поводом доласка Мисије ММФ на разговоре са Владом Србије о другој и трећој ревизији кредитног "стенд бај" аранжмана у укупној вредности око 2,9 милијарди долара.

Председник СССС-а Љубисав Орбовић пренео је госту став тог синдиката да би преговори Владе Србије и ММФ-а требало да буду транспарентни, имајући у виду последице које ће они имати на запослене и све друге грађане.

"Одлуке које непосредно утичу на положај и права запослених морају се договарати кроз дијалог са социјалним партнерима, а не политиком свршеног чина", нагласио је Орбовић, оценивши да би евентуално повећање ПДВ-а имало несагледиве последице за даљи привредни развој.

Представници синдиката су се сложили да је најављена рационализација броја запослених у државној управи и локалној самоуправи неопходна, али да она мора бити у складу са законом, са јасним и објективним критеријумима и адекватним социјалним програмом.

Представници ММФ-а и тог синдиката ће одржати још један састанак крајем октобра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару