Енергетика темељ сарадње Русије и Србије

Сарадња Русије и Србије у области енергетике представља темељ добрих односа две земље, оценио руски амбасадор Александар Конузин.

Русија и Србија највише сарађују у области енергетика и она представља темељ добрих односа и даље сарадње, оценио је руски амбасадор у Србији Александар Конузин.

Конузин је са представницима ЕПС-а и министром енергетике Србије, у уторак, обишао хидроелектрану Ђердап, на чијој обнови ради руска компанија "Силовије машини", која је била ангажована и на њеној изградњи.

Хидроелектрана Ђердап 1 покрива петину српских потреба за струјом. Ревитализација ће продужити радни век хидроелектране за још 40 година и повећати производњу струје за 10 одсто. Планирано је да први агрегат буде завршен у августу идуће године.

Генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић рекао је да би волео да први агрегат буде завршен до 6. августа када је 40. годишњица постојања Ђердапа. 

Обнова ХЕ је само један од српско-руских пројеката у области енергетике. Руски амбасадор најављује изградњу топлана на гас који ће се допремати гасоводом Јужни ток. За тај гасовод 20. октобра Гаспром и Србијагас и формално ће оснивати заједничко предузеће.

"Енергетика ће у наредим годинама бити једна од основа наших односа. Као прво, то је оно што је Србији потребно, а Русија је у томе јака", рекоа је Конузин.

Јужни ток је један од три посла из енергетског споразума које су Србија и Русија потписале пре годину дана. Министрство енергетике је најавило да ће заједничко предузеће за складиште у Банатском двору бити потписано половином новембра.

Трећа инвестиција је НИС, чији је већински власник Гаспромњефт који је већ зочео ревитализацију панчевачке рафинерије како би производили најквалитетнија горива.

"Ми смо задовољни реализацијом нафтно-гасног аранжмана, јер у сфери нафтне индустрије све се одиграва тачно по плану, и по одредбама купопродајног уговора", рекао је министар енергетике Петар Шкундрић.

Руски Лукоил је раније купио Беопетрол. Руски партнери најављују да им је Србија полазна основа за продор на европско тржиште и да ће у том послу бити лидер у региону.

Постојећи, али и будући енергетски пројекти, биће једна од тема разговора током посете председника Русија Дмитрија Медведева Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару