Модернизација Рафинерије Панчево

НИС и амерички ЦБИ "Лумус" потписали уговор о изградњи пет нових постројења и реконстукцији бројних објеката у Рафинерији нафте Панчево. Имаћемо највиши могући квалитет евро дизела, рекао министар енергетике Петар Шкундрић.

Генерални директор Нафтне индустрије Србије (НИС) Кирил Кравченко и председник компаније ЦБИ "Лумус" Џон Редмон су у Панчеву, у присуству амбасадора Руске федерације Александра Конузина и министра енергетике Петра Шкундрића, потписали уговор о модернизацији Рафинерије нафте, вредан 396 милиона евра.

Амбасадор Конузин је рекао да је потписивање уговора потврда да се постигнути договори реализују утврђеном динамиком.

Министар Шкундрић је нагласио да је та инвестиција најзначајнији део купопродајног уговора НИС-а и да је у потпуном складу са обавезама компаније "Гаспромњефт".

Шкундрић је истакао да се значај пројекта огледа не само у привредном већ и у еколошком погледу, јер ће се производити еколошки чиста горива, безоловни моторни бензини и евро дизел 5 са садржајем сумпора до 10 ппм који су у потпуности у складу са најстрожијим светским еколошким захтевима.

"Имаћемо највиши могући квалитет евро дизела који се производи у свету и подићи ћемо и квалитета осталих горива и капацитета производње деривата", рекао је министар.

Уговор предвиђа изградњу пет нових постројења, као и модернизацију и реконструкцију још 19 објеката привредне инфраструктуре потребних да би се обезбедило функционисање постројења за хидрокрекинг и сидро дораду.

Годишња производња моторних безоловних бензина повећаће се на 638.000 тона, док ће производња евро дизела 5 порасти на милион и 538.000 тона.

Кравченко: НИС ће бити лидер у региону

Министар Шкундрић је указао да је инвестиција значајна јер ће запослити и нашу грађевинску оперативу, на градилишту ће дневно радити око 1.000 радника, а по изграђеном постројењу у њему ће бити запослено још 60 радника, док отпуштања у Рафинерији неће бити.

Генерални директор НИС-а Кравченко рекао је да ће НИС том инвестицијом, када она за 35 месеци буде завршена, постати лидер у региону и додао да ће у септембру производња евро дизела достићи ниво од 50 одсто потреба тржишта Србије, али да је то још увек недовољно.

Генерални директор НИС-а је указао и да ће преосталих 149 милиона евра који су обавеза инвестирања из купопродајног уговора бити уложено и у изградњу додатних објеката и инфраструктуре у Рафинерији, што укључује и погон за производњу водоника.

Кравченко је такође напоменуо да ће у екологију бити уложено још 50 милиона евра.

Редмон је навео да ће се изградња новог постројења обављати паралелно са производњом у Рафинерији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару