ЕУ одобрила 300 милиона евра Србији

Европска унија одобрила Србији 100 милиона евра бесповратне помоћи за буџет и 200 милиона евра некомерцијалног зајма. Извештај о напретку Србије, који Европска комисија прави сваке године, биће најповољнији који је Србија икада добила, рекао потпредседник Владе Божидар Ђелић.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић и европски комесар за проширење Оли Рен потписали су у Бриселу споразум о бесповратној помоћи Европске уније од 100 милиона евра, за потребе буџета Србије.

Ђелић је саопштио да је реч о буџетској подршци српској влади за приоритетне потребе исплате пензија, инвестиције у инфраструктуру, субвенције за станоградњу, "у ситуацији која није лака за српски буџет ".

Ова средства су Србији дата из европског програма ИПА, за подршку реформама у земљама које се придружују Унији.

Осим тога, рекао је потпредседник Владе, Унија је одобрила Србији и некомерцијални зајам од 200 милиона евра за покривање буџетског дефицита у 2010. години.

Ђелић је објаснио да је реч о некомерцијалном зајму под условима које добија сама ЕУ, а послужиће за покривање буџетског дефицита Србије следеће године.

Потпредседник Владе је објаснио да су услови за добијање овакве буџетске подршке ЕУ Србији даља примена макроекономског програма који је Србија договорила са ММФ-ом и даљи рад на европским интеграцијама.

Ћелић је назначио да ће се, кад је реч о европским интеграцијама, део тих средстава употребити како би се одржале и поспешиле способности и обучености људи за постизање тог циља.

Рен је изјавио да се та ванредна подршка српском буџету даје да би се отклониле последице економско-социјалне кризе, и у знак солидарности са Србијом.

Ђелић: Најповољнији извештај о напретку Србије

Божидар Ђелић је пренео да је трећа добра вест та што је на састанку са представницима Европске комисије добио уверавања да ће извештај о напретку Србије, који Комисија прави сваке године, бити најповољнији који је Србија икада добила.

"Наравно, указаће се на оне домене где треба направити додатни напредак, али ће укупно овај извештај показати да већ данас Србија има административни капацитет да буде кандидат за улазак у ЕУ и да може да почне преговоре за улазак у ЕУ", оценио је Ђелић.

Тај извештај биће обелодањен 14. октобра, најавио је Ђелић.

Европски комесар Оли Рен је похвалио преданост српских власти у напредовању ка европским интеграцијама.

"Европска комисија у потпуности подржава европску будућност Србије", истакао је Рен и нагласио да Србија има пуни потенцијал да брзо напредује ка Европској унији.

Оли Рен је поновио решеност Европске комисије да "и даље помаже Србији у испуњавању нужних политичких услова, законских и економских реформи на добробит народа Србије".

Одлука ЕУ о пружању финансијске подршке српској влади је доказ "да Унија брине о Србији и њеном народу и њеној европској будућности" закључио је европски комесар за проширење.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару