"Петрохемија" поново ради

После три месеца паузе, покренута производња у "Петрохемији". Млађан Динкић и Кирил Кравченко потписали Протокол о стратешкој сарадњи панчевачке фабрике и НИС-а.

Симболичним пуштањем фабрике "Етилен" у погон, након три месеца застоја и реструктурирања, у панчевачкој "Петрохемији" поново је покренута производња.

Фабрику је у погон пустио министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић у присуству министра енергетике Петра Шкундрића, директора Нафтне индустрије Србије Кирила Кравценка, амбасадора Русије у Београду Александра Конузина, директора Лукоила Александра Панфилова и директора НИС Петрола Аркадија Јегезерјана.

Претходно су министар Динкић и директор НИС-а Кравченко потписали протокол о сарадњи истовремено изразивши спремност да се, због опоравка "Петрохемије", омогући спровођење инвестиционог програма за повећање капацитета и конверзију дугова те компаније према повериоцима.

Договорено је и да НИС конвертује део потраживања у вредности 24 милиона у акције Петрохемије чиме ће НИС-ов удео бити, како је речено, за сада, 25,79 одсто, што је за шест одсто више.

Министарство економије и регионалног развоја ће, указано је, предложити Влади Србије да до краја септембра усвоји закључак за сагласност на конверзију потраживања Републике Србије и јавних предузећа у капитал Петрохемије око 50 милиона евра.

Та конверзија дуга треба да се спроведе до краја године.

Министар Динкић је рекао да "Петрохемија" има одлично тржиште и производе, али да је пословала са губитком и да је томе дошао крај.

Он је додао да је са Лукоилом и НИС-ом направљен уговор о снабдевању сировим бензином од 40.000 тона месечно, што ће, како је рекао, "Петрохемији" омогућити рад пуним капацитетом.

Уштеда на сировинама

Динкић је указао да је важно то што ће тим уговором "Петрохемија" уштедети на сировинама 14 милиона долара годишње, док ће смањењем плата и ослобађањем вишка људи бити уштеђено 22 милиона евра годишње.

"Ради се и на новим инвестицијама у износу од 30 милиона евра, од којих ће 10 милиона евра бити учешће Владе Србије", рекао је Динкић.

Шкундрић је указао да после свега, захваљујући пре свега Влади Србије, НИС-у и "Лукоилу", "Петрохемија" сада улази у фазу стабилизације и нових инвестиција.

Министар је најавио реконструкцију базне фабрике Етилен и ПЕВГ (полиетилен високе густине), а у плану је и покретање производње у ПЕНГ-у (полиетилен ниске густине) и изградњу фабрике за производњу политпротилена.

Кравченко је истакао да је поновно покретање произбодње у "Петрохемији" велики успех који не би могао бити учињен за три месеца без подршке и помоћи министара Динкића и Шкундрића.

Кравчено је рекао да сматра да "Петрохемија" има велику перспективу и најавио израду заједничке петогодишње стратегије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару