Цветковић: Привредни раст следеће године

Према економским прогнозама, 2010. године можемо очекивати привредни раст, који се процењује на 1,5 одсто бруто домаћег производа, изјавио премијер Мирко Цветковић. Србија мора да усклади економски и политички систем са нормама ЕУ да би стекла пуноправно чланство.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је да, према домаћим и међународним пројекцијама, у идућој години можемо очекивати поновни, мада скромни, привредни раст, који се сада процењује на 1,5 одсто бруто домаћег производа.

Премијер је, на промоцији Менаџмент форума југоисточне Европе "Блед-Копаоник", у "Хајату", рекао да убрзање динамике привредног раста подазумева квалитативне и структурне промена привреде, и рационалнију и ефикаснију државу.

Цветковић је поздравио оснивање форума који ће окупљати економисте, привреднике и представнике регулаторних тела, који ће се бавити питањима пословне стратегије, реструктурирања, финансијског управљања људским ресурсима, као и прихватањем најбољих решења светске праксе.

Теме са форума и те како су важне и за боље и ефикасније функционисање државе, јер се из приватног сектора у јавни преносе принципи и пракса корпоративног управљања у јавним предузећима, рекао је премијер.

Цветковић је рекао да је циљ ново јавно управљање и буџетирање и остваривање економских и социјалних циљева, са најмањим средствима, уз истовремно задржавање квалитета услуга које пружа јавни сектор грађанима и привреди.

Заједничким организовањем форума додатно се учвршћују веома јаке економске везе Словеније и Србије, рекао је Цветковић, подсетивши да Словенија и Србија имају велики обим спољно-трговинске размене и да Словенија има једно од водећих места као инвеститор у Србији.

"Веома је значајно што су организатори форума Словенија која је завршила транзицију и обезбедила већ пре пет година пуноправно чланство у ЕУ и Србија, која је доста одмакла у транзиционим процесима и којој је драгоцено свако искуство пост транзиционих привреда", указао је премијер Цветковић.

Премијер је истакао да је "за Србију, пуноправно чланство у ЕУ приоритет", додавши да светска економска криза која је озбиљно погодила Србију, неће успорити наше активности на убрзању европских интеграционих процеса и да очекује да ће ЕУ уважити те напоре.

Србија одлучно креће у целовиту реформу јавног сектора

Србија мора да уради велики посао, пре свега да усклади економски систем са европским законодавством, али и политички са нормама на пољу демократизације и поштовања људских права. На том послу смо доста одмакли, али су велики изазови још увек пред нама, указао је Цветковић.

Премијер је најавио да Србија одлучно креће у целовиту реформу јавног сектора, која подразумева трајно смањење јавне потрошње, а основни циљ је да се она усклади са реалном економском снагом привреде и фискалним капацитетом привреде и грађана.

Наводећи да таква реформа не може да се спроведе ођедном, премијер је рекао да ће почетак њеног спровођења и први ефекти бити уграђени већ у буџет за 2010. годину.

Цветковић је најавио и наставак модернизације и изградње кључних инфраструктурних пројеката у области саобраћаја, енергетике и телекомуникација, за шта су осигурана средства, усвојени планови и рокови.

Убрзана је и припрема нове стратегије привредног развоја која се, много више него до сада, ослања на извозну оријентацију и међународну конкурентност, што захтева јак инвестициони и технолошки подстицај и много повољнији пословни амбијент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару