Заједнички став ЕУ пред самит Г20

Лидери ЕУ припремају заједнички документ за самит Г20 у Питсбургу. ЕУ тражи да се задржи подршка економији док не буде известан њен опоравак. Лидери Уније против загарантованих бонуса за менаџере предузећа и банака.

Лидери Европске уније, који припремају заједнички став за предстојећи самит Групе 20 најразвијенијих земаља света и привреда у успону (Г20) у Питсбургу, траже да се јавна подршка економији задржи док не буде известан њен опоравак.

У нацрту документа, припремљеног за састанак лидера ЕУ који ће бити одржан у следеће седмице, наведено је да већ треба донети планове за напуштање подстицајних економских мера, али да њихова примена треба да уследи тек када опоравак буде осигуран, пренео је Ројтерс.

"Г20 треба да потврди своју одлучност да ће наставити с применом координисаних мера са циљем стварања основе за одржив раст и избегавање понављања садашње финансијске кризе", наведено је документу.

Лидери Г20 састаће се 24. и 25. септембра у Питсбургу, у САД, ради разговора о начинима за осигурање економског опоравка и спречавање понављања економске кризе.

Челници ЕУ ће се у четвртак увече наћи на неформалној вечери у Бриселу како би припремили заједнички став за Питсбург, подсетио је Ројтерс.

У нацрту документа је указано да напуштање фискалних подстицаја у свету треба да буде координисано, али треба и да узме у обзир специфичне ситуације у појединачним чланицама Г20, остављајући свакој земљи "слободне руке".

Лидери 27 чланица Уније такође ће затражити да се Међународном монетарном фонду да главна улога у координацији међународне политике и обавезаће се да за ММФ обезбеде укупно 125 милијарди евра додатних фондова, уз 75 милијарди евра које су већ обећале раније ове године.

ЕУ против загарантованих бонуса

Лидери ЕУ ће позвати Г20 да утврди обавезујуће прописе који се тичу бонуса банкара којима би се висина исплата премија повезала са дугорочним показатељима компанија и чије би непоштовање повлачило санкције. Исплате банкарима би требало да буду смањене уколико се пословне перфомансе банке погоршају.

Бонуси би требало да буду ограничени или на одређену сразмеру у односу на укупне исплате, или у односу на приход или профит банке, указано је у документу.

У нацрту је такође наведено да прописи о бонусима треба да осигурају да управа одређене финансијске институције има надлежност да надгледа висину исплата и ризике које те исплате за собом повлаче.

Указано је такође да не би требало да буде загарантованих бонуса и да би тај систем требало да буде транспарентнији.

Лидери ЕУ ће такође учинити притисак на Г20 да у 2010. години буду закључени светски трговински преговори Рунде из Дохе, у оквиру напора за подстицање посустале глобалне трговине, која још трпи због економске кризе.

"Г20 би требало да наставе да се залажу за напредак у либерализацији трговине, укључујући глобално, амбициозно и избалансирано окончање преговора из Дохе у 2010, као што је договорено на самиту Г8 у Аквили", указано је у нацрту документа.

Лидери ЕУ ће позвати Г20 да понови свој став против протекционизма, у светлу бојазни да би поједине земље, пре свега САД и Кина, могле бити увучене у трговински рат.

Они су такође поздравили "потпуну реализацију" 250 милијарди долара вредног пакета за финансирање трговине, договореног на последњем састанку Г20 у априлу у Лондону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару