Непромишљена политика "једне државе" узрок кризе

Узрок светске економске кризе непромишљена финансијска политика "једне државе", рекао Медведев. Руски председник позвао све земље у да спроводе одговорнију економску политику.

Председник Русије Дмитриј Медведев оценио је да је узрок светске економске кризе била непромишљена финансијска политика "једне државе" и позвао све земље у свету да спроводе одговорнију економску политику, јавила је агенција Итар-Тас.

"Све чешће видимо да проблеми који се појављују на територији једне или неколико држава, добијају глобални карактер, при чему се то дешава моментално", рекао је Медведев на међународној конференцији "Модерна држава и глобална безбедност" у граду Јарослављу.

Он је додао да "нестручност или просто одсуство жеље да се решавају сопствени проблеми наносе штету не само својој, него и суседним земљама".

Не именујући директно САД, руски председник је указо да "неефикасност државних институција рађа међународне конфликте".

"Прошле године видели смо како је - може се рећи и оштрије, непромишљена финансијска политика владе једне земље постала разлог светске економске кризе, чије су последице дотакле буквално све државе", истакао је Медведев.

Будућност у рационалној политици

Према извештајима руских агенција, Медведев је, такође, позвао међународну заједницу да одустане од илузије класне борбе и глобалне хегемоније, наводећи да је будућност у "паметној, рационалној политици" и "државном прагматизму", који треба да потисну све нерационално.

Председник Русије је навео да је потребно да се на самиту Групе 20 у Питсбургу, крајем септембра, донесу одговорне одлуке како би се избегао нови, још драматичнији талас кризе.

Према његовим речима, модерне државе имају право да критикују и спољну и унутрашњу политику друге земље, али не и да диктирају критеријуме и стандарде таквих критичких оцена.

"Да би они били признати и ефикасни потребно је да буду израђени заједничким напорима, током слободне дискусије свих учесника светске политике", рекао је Медведев.

На конференцији у Јарослављу, која се одржава под покровитељством Медведева, главне теме су посткризно друштво и ефикасност државних институција у контексту глобалне безбедности. 

На скупу учествује више од 500 политичара, економиста и научника из 18 земља, међу којима су шпански и француски премијери, Хосе Луис Сапатеро и Франсоа Фијон и бивши италијански премијер Романо Проди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару