Годишњица банкрота "Лиман брадерса"

Једна од најстаријих банака на свету - "Лиман брадерс" прогласила је банкрот 15. септембра прошле године, што је из темеља уздрмало светски финансијски систем.

Навршава се годину дана од почетка најгоре финансијске кризе у свету од Другог светског рата. Прошлог септембра су, као куле од карата, падале иконе америчког банкарства.

Слом "Лиман брадерса", некада четврте по величини америчке инвестиционе банке, довео је до суноврата берзанске индексе на Вол стриту. Годину дана после, управо са тог места, амерички председник Барак Обама најавио је преуређење финансијске регулативе, како би се избегао још један економски колапс.

Једна од најстаријих банака на свету - "Лиман брадерс" прогласила је банкрот 15. септембра прошле године, недељу дана пошто је америчка влада преузела контролу над две највеће финансијске институције у земљи,"Фани Меј", и "Фреди Мек".

То је из темеља уздрмало светски финансијски систем, а речи које су се тих дана најчешће чуле биле су банкрот и похлепа.

О мрачним тајнама "Лиман брадерса" у књизи ,,Колосални недостатак здравог разума" из угла инсајдера, говори бивши службеник тог америчког банкарског џина.

"Желео сам да разоткријем све оне који су повредили толико много људи. Сви проблеми потекли су са једног од најмистериознијих места на Вол стриту, из седишта "Лиман брадерса", каже Лери Мекдоналд бивши службеник "Лиман брадерс".

"То никада није смело да се догоди. Људи који су покушавали да зауставе то лудило, били су ућуткивани један по један. Морао си да погнеш главу и радиш свој посао, или да изгубиш и једно и друго", рекао је Мекдоналд.

Бољи дани на видику

Према подацима ММФ-а, на глобалном нивоу је за оживљавање посусталих економија, у протеклих 12 месеци, потрошено око десет хиљада милијарди долара. Највише новца својих пореских обвезника потрошиле су Сједињене Америчке Државе и Велика Британија.

Председник САД Барак Обама је, у говору поводом годишњице банкрота џиновске америчке инвестиционе банке "Лиман брадерс", упозорио против прераног опуштања, с обзиром на јењавање финансијске кризе, и указао да САД морају имати нови режим "здраворазумских" прописа како би се избегло још једно слабљење тржишта.

Обама је поновио залагање за реформу регулативе на америчком финансијском тржишту и позвао финансијску заједницу да пружи подршку том циљу и истакао потребу глобалне координације на надгледању финансијског тржишта, пренела је агенција Блумберг.

"Постоје неки у финансијском сектору који погрешно тумаче садашњи тренутак", навео је Обама у говору на Вол стриту у Њујорку и додао да "уместо да извуку лекције из краха 'Лимана' и кризе из које се још увек опорављамо, они их игноришу".

"Можемо коначно бити уверени да су финасијске буре почеле да слабе, новац је почео да се враћа пореским обвезницима. За потпуни опоравак биће потребно још времена и посла", каже председник САД Барак Обама.

Неопходност увођења нове регулативе

Амерички председник је предочио да ће његова администрација радити с финансијском индустријом на развоју нових прописа и регулативе који ће "промовисати транспарентност и одговорност", без гушења раста и иновација.

"Стари начини који су довели до ове кризе не могу опстати. Чињеница да су се неки тако спремно вратили њима потврђује неопходност измена, и то одмах", рекао је Обама.

Добре вести стижу из Брисела, где је саопштено да 16 земаља евро зоне, од трећег тромесечја ове године, излази из рецесије.

"Данас, први пут за две године, и што је још важније - први пут од краха банке "Лиман Брадерс", представљамо економску прогнозу са трачком оптимизма, али и много опреза", каже Хоакин Алмуниа европски комесар за монетарна питања

"Друго тромесечје ове године изненадило нас је привредним растом од 0,3 одсто, а трећи квартал биће изузетно добар за немачку привреду. Најбоље показатеље раста у евро зони има Француска", додаје европски комесар за монетарна питања.

Стручњаци истичу да ће, упркос оптимистичним показатељима, привредни опоравак бити дуг и спор, на шта утиче и раст незапослености у Европској унији.

Потребна јасна стратегија за излазак из кризе

Извршни директор Међународног монетарног фонда Штрос-Кан је позвао владе светских земаља да осмисле јасне стратегије за излазак из кризе да не би закочиле привредни раст.

"Дошао је тренутак да светски лидери развију стратегије за излазак из кризе јер, уколико не успеју да појасне и дефинишу планове, постоји ризик да ће нарушити поверење и закочити сам процес опоравка привреде", рекао је Штрос-Кан, оценивши да ће опоравак привреде бити "релативно спор" и да постоји ризик да "опоравак буде без отварања нових радних места".

Према његовим речима, реформа финансијског система на коју су се обавезале земље чланице Групе 20 не напредује "довољно брзо да би се решавали проблеми које је криза отворила".

"То је лоша вест", рекао је изврсни директор ММФ-а и додао да у свету и даље постоје "реални ризици за дестабилизацију финансијског система".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару