Нови систем за транспорт руде у Мајданпеку

Влада Србије ће финансијски подржати изградњу савремене топионице бакра, у оквиру РТБ Бор, изјавио министар рударства и енергетике Петар Шкундрић, који је у руднику бакра у Мајданпеку пустио у рад ревитализовани систем за транспорт руде и нову ситару.

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић је, у руднику бакра у Мајданпеку, пустио у рад ревитализовани систем за транспорт руде и нову ситару - систем за дробљење руде, у коју је инвестирано милион евра.

Шкундрић је рекао да ће транспортни систем скратити пут руде и донети уштеде 30 до 35 одсто, а истовремено ће бити и ослобођени камиони који ће моћи да се користе на другим местима.

Систем за дробљење руде уситњава руду до гранулата од седам милиметара и штеди енергију за 20 одсто, а смањује и хабање опреме.

Министар Шкундрић је рекао да ће тиме продуктивност рада бити повећана за 12 до 15 одсто. Он је истакао да ће се овим инвестицијама створити услови да се брзо пређе на производњу од 7.000 тона бакра годишње, а кроз неколико година и 20.000 тона у Мајданпеку и 30.000 тона у Бору.

"За Владу Србије је јако важно да се тај сектор производње подигне на виши ниво продуктивности, да се сачувају радна места и уђе у фазу профитабилне производње, што ће бити услов за налажење доброг стратешког партнера", рекао је министар приликом боравка у руднику бакра.

Влада подржава изградњу топионице бакра

Влада Србије одлучила је да финансијски подржи изградњу савремене топионице бакра у оквиру Рударско-топионичарског басена Бор и за то је већ резервисала средства, изјавио је Шкундрић.

Министар Шкундрић је у разговору с руководством РТБ-а у Мајданпеку рекао да су у току разговори са једном финском компанијом која је лидер у тој области, тако да ће инвестиције гарантовати и много већу производњу бакра и еколошки чисту средину.

Министар је указао да ће кроз тај аранжман држава покушати да обезбеди и део финансија за набавку неопходне опреме у руднику.

Шкундрић је додао да такође треба почети и експлоатацију јаловишта у којем је заробљено 600.000 тона бакра, за шта постоји неколико решења.

Министар је рекао да ће помоћи РТБ-у и да добије средства од Светске банке, јер је важно сачувати производњу и не отпуштати раднике, с обзиром на то да ће бакар на светским тржиштима увек бити тражен и да ће имати добру цену.

То ће истовремено бити и шанса да се касније пронађе добра докапитализација, рекао је Шкундрић, напомињући да је против тога да се државни ресурси продају по сваку цену.

Шкундрић је на молбу председника општине Драгана Поповића обећао и помоћ становницима Мајданпека и Бора у набавци енергената за предстојећу зиму.

Генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски рекао је да је постојећа опрема у руднику стара 27 година и да је неопходна нова да би могло да се крене са новим коповима на Великом Кривељу и у првом и другом ревиру у Мајданпеку.

Према његовим речима, до 2012. године производња бакра могла би да се врати на 50.000 тона годишње, а у другој фази могла би да се подигне и на 75.000 тона.

Директор је додао да ће се изградњом нове топионице добити 3.700 тона бакра више годишње, а очекује се да ће камен-темељац бити постављен на пролеће.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару