Битка за инвеститоре

Међу општинама у Србији право је надметање ко ће страним инвеститорима да понуди јефтиније земљиште или краћу процедуру за покретање посла. Тако је откако због економске кризе, из државне касе стиже мање новца.

После Инђије, Лознице и Крагујевца, још пет општина на прагу је Сертификата о повољном пословном окружењу.

Није лако променити слику о држави у којој се, према неким истраживањима, четири пута спорије отвара фирма него у земљама региона. 

После Инђије, која важи за 18. међу најатрактивнијим локацијама Европе, Пећинаца, којима је идеја о изградњи индустријске зоне за кратко довукла 250 милиона евра домаћег и страног капитала, сличан концепт примењује и Шабац.

Градско руководство верује да ће успети да победи конкуренцију својом индустријском зоном у коју је уложено 10 милиона евра.

"Могућност да добију на коришћење парцеле површине од 1 до 50 хектара, не може ни један град да понуди потенцијалном инвеститору, уз потпуну комуналну опремљеност и ниску цену закупа и накнаде за уређење грађевинског земљишта. Оно што им погодује је око 6,8 евра по квадратном метру земљишта", рекао је градоначелник Шапца Милош Милошевић.

Уз Ибарску магистралу тврде да им тим путем многи неће доћи да уложе новац, већ да треба изградити саобраћајнице, повезати их са аутопутем и оспособити мање аеродроме.

"Не можемо да разговарамо озбиљно са страним инвеститорима, јер имамо само једну слободну локацију која има 3,5 хектара и другу која има 2,5 хектара поред пута. Све остало је занемарљиво и није за разговор о озбиљним страним инвестицијама", рекао је градоначелник Ужица Јован Марковић.

Заменик градоначелника Врања Игор Андонов каже да чекају завршетак Коридора 10 који ће донети пуно доброг југу Србије.

Домаћинско понашање општина 

Агенција за страна улагања саветује локалне власти да се према улагачима понашају домаћински, да максимално поједноставе све процедуре како би што пре почињали посао.

Виошеструко се, кажу, исплатило то што држава инвеститорима који отворе ново радно место помаже са 2 до 10 хиљада евра.

Начелник Одељења за страна улагања, СИЕПА Дарко Ђукић сматра да је важно да јавна предузећа приликом добијања разних дозвола сагласности, раде свој посао ажурно, да посао буде урађен не у законском року, него у најкраћем могућем року, зато што се инвеститори "понашају некад као размажена деца".

Душан Петровић из УСАИД, творац програма сертификације општина са повољним пословним окружењем сматра да је у условима економске кризе важно да општине виде сопствене недостатке и потребе улагача.

"Врло често се дешава да се на неки меил не одговори или да му се не посвети довољно пажње, зато што је неко био на годишњем одмору, па неко други није одговорио. Због таквих ствари врло често изгубе се милионске инвестиције", рекао је Душан Петровић, аутор програма за сертификацију општина, УСАИД.

У игри за Сертификат о повољном пословном окужењу су и Суботица, Врање, Лесковац, Прокупље и Ужице. Процењује се да ће страни капитал доћи најпре, у те али и у друге градове у унутрашњости, чим се економској кризи назре крај.

Ипак, далеко смо от тога да велике компаније из прометног Београда или оближњег Новог Сада, преселе централе у мање градове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару