Читај ми!

Чекајући стратешког партнера за Железару

У Железари Смедерево поново ради једна висока пећ, после два месеца паузе. Од 5.100 радника трећина се вратила послу, а остали ће до средине јануара. Прве количине течног гвожђа очекују се у уторак.

После два месеца, у Железари Смедерево поново ради једна висока пећ. Радници се с годишњих и плаћених одмора враћају послу, а прве количине течног гвожђа очекују се у уторак. У Железари кажу да имају довољно сировина и, што је најважније, обезбеђену продају гвожђа и челичних лимова.

Погони и висока пећ су ремонтовани и производња се полако обнавља. Већ за недељу дана, висока пећ биће у редовном режиму рада.

Дарко Ђорђевић, директор погона за производњу гвожђа, каже да након тога очекује производњу од 2.700 тона течног гвожђа дневно, што би била нека нормална производња високе пећи.

Према његовим речима, производња није усиљена. 

Јовица Добрић, извршни директор за производњу у Железари, рекао је да су у фабрици обезбеђене сировине за наредних 40 дана континуираног рада, пуну производњу једне високе пећи. "Наравно, у току су договори за обезбеђење наставка за несметани рад после 40 дана", истиче Добрић.

Од 5.100 радника трећина се вратила послу, а остали ће до средине јануара.

"Било је сталне потребе за дежурствима, тако да смо ја и моје колеге врло мало били на плаћеном одсуству, неки пет-шест дана", каже Бојан Стевић, радник на високој пећи.

Никола Атанасов, возач дизалице, каже да повратак значи пре свега сигурност за њега лично као и за породицу.

"Најбитнија ствар у овом тренутку за запослене у Железари - да се обезбеде банкарске гаранције од Владе Србије и та средства су предвиђена буџетом за 2014. годину. Износ је 30 милиона евра", каже Саша Чолић, председник АСНС Железаре.

Од одласка "Ју-Ес стила", Железара је већ две године поново у власништву државе, на чију помоћ не може дуго да се ослања.

Од тада се трага за стратешким партнером. Три тендера била су неуспешна. За неки месец запослени, ипак, очекују да неки партнер дође јер и пословодство и Влада уверавају да има заинтересованих инвеститора.

И грађани Смедерева желе да челични гигант што пре стане на ноге.

На светском тржишу цена челика је у порасту. Железара је раније била један од највећих српских извозника, а цела металска индустрија зависи од њене производње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи