Предузећа јавна, подаци тајни

Иако је Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја један од најбоље рангираних у Европи, у пракси је слабо примењив. На захтев портала "Пиштаљка" да им пошаљу податке о свом пословању, од 20 јавних предузећа, одговорило је само осам. Јавна је тајна и да су руководећа места у јавним предузећима углавном део партијског плена.

Српски Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја један је од најбоље рангираних у Европи, али је у пракси слабо примењив. Портал Пиштаљка покушао је да направи анализу финансијског пословања 20 јавних предузећа. На њихов захтев за слободан приступ информацијама, одговорило је њих осам.

Међу онима који и даље ћуте о свом пословању, иако их Закон о јавним предузећима обавезује да оно мора бити јавно, нашли су се поново "Србијагас", "Телеком Србија", Железнице Србије, Аеродром "Никола Тесла".

Владимир Радомировић из портала Пиштаљка напомиње да су и друге организације имале проблеме да добију информације од тих предузећа, поготово од "Србијагаса", "Железница" и "Телекома".

"Та предузећа неретко плаћају велике казне по жалбама повереника, до 200.000 динара, али нажалост, то све иде из буџета. Казне не плаћа одговорно лице у предузећу", каже Радомировић.

Питање јавности рада јавних предузећа, за упућене је само део проблема, који није мањи ни када је пословање транспарентно.

Јадранка Јеличић из Фондације за отворено друштво каже да та организација добија информације на основу којих се јасно види да та предузећа у свом пословању крше све законе, напомињући да цео систем који би требало да санкционише рад тих органа остаје неактиван.

Јавна је тајна и да су руководећа места у јавним предузећима углавном део партијског плена. Министарство привреде припрема закон који би ту област требало да уреди. Не споре да ће партије и даље имати утицаја, али тврде да ће, и поред страначке књижице, знање и одговорност бити пресудни.

Нови Закон о јавним предузећима захтеваће веће стручно образовање људи који ће се кандидовати за управљање тим предузећима, напомиње саветник у Министарству привреде Душан Павловић.

Према његовим речима, више се неће дешавати да човек који нема никакво искуство управља јавним предузећем и тако ствара проблеме и дугове које после порески обвезници од пара из буџета морају да покривају.

Решавање проблема у јавним предузећима биће један од приоритета у следећој години, најављују из Министарства привреде. Најпре би требало да се утврди чиме предузећа располажу и да се реши питање професионализације менаџмента.

Кандидате за директоре убудуће ће проверавати комисија. Према уредби коју је Влада недавно донела, оцењиваће се њихови планови и програми за унапређење пословања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи