Новчаник ће показати крај кризе

Добре вести о већим платама и новим раднима местима грађани Србије могли би да чују идуће године, сматра Сајмон Греј из Светске банке. Банкарски систем је очуван, стабилан и поуздан. Потребна коренита реформа економског система, кажу економисти.

Пре годину дана запослени у Србији зарађивали су у просеку 430 евра. У међувремну, услед светске финансијске кризе, динар је ослабио, као и наша економија. Процене су да ће производња ове године пасти за 14 одсто. А то значи пад куповне моћи, тачније плате су нам мање за 100 евра и сада износе 347 евра. Најгоре су ипак прошли они који су добили отказе.

Број незапослених, званично, од октобра до маја порастао је за 50.000, да би потом почео да пада.

"На жалост, не мислим да ће грађани Србије сада чути добре вести о већим платама, новим раднима местима. Чини се да би то могло бити идуће године, али нас чекају тешка времена. Ово је за Владу прилика да унапреди услове за улагања, подтсакне приватна улагања и да учини државу јефтинијом", рекао је директор Светске банке у Србији Сајмон Греј.

Постоје и мишљења да грађани те добре вести неће чути док Србија не прође кроз суштинске реформе, са или без окончања кризе која је дошла споља.

"Криза у Србији је само осветљена светском кризом. Потребна је коренита реформа економског система", сматра финансијски консултант Небојша Катић.

Добра вест је да је наш банкарски систем очуван, стабилан и поуздан, кажу економисти. Лоша је да је новац сада изузетно на цени, што је утицало на повећање камата.

Професор Економског факултета Ђорђе Ђукић каже да ће нешто спорије падати каматне стопе на стамбене кредите и да оне већ падају почетком септембра код неких банака.

"Нема основе за тврдњу да ће се оне брзо спуштати на ниво као што је у еврозони, зато што су извори јако скупи, пре свега девизна штедња", рекао је Ђукић.

Оптимисти кажу да је опоравак привреде почео, а песимисти да није реч о оправаку већ да је криза само заустављена. Ко је у праву, видећете по свом новчанику.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару