Антић: Низ разговора о модернизацији пруге

Пред нама је низ разговора о финансирању модернизације пруге Београд-Будимпешта, најавио министар саобраћаја Александар Антић. Министарство ће водити рачуна о томе да се код финансирања модернизације не пређу дефинисане "црвене линије" јавног дуга, истиче Антић.

Министар саобраћаја Александар Антић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће Министарство водити рачуна о томе да се код финансирања модернизације пруге Београд-Будимпешта не пређу дефинисане "црвене линије" јавног дуга.

Антић најављује да ће се, поред техничких разговора, водити низ разговора који ће се тицати начина финансирања модернизације српског дела пруге Београд-Будимпешта, која ће коштати 880 милиона евра.

Подсећа да су средства за деоницу од Старе Пазове до Новог Сада обезбеђена из руског кредита.

"Да видимо да ли је могуће уклопити финансирање из руског кредита уз жељу кинеске стране да она финансира цео пројекат", каже Антић.

Министарство саобраћаја ће, како каже, са Министарством финансија покушати да почетак повлачења тих средстава помери до 2016. године, како не би прешли дефинисану "црвену линију" јавног дуга.

Антић каже да обнова пруге Београд-Будимпешта значајна за Србију због конкурентности Коридора 10 и подсећа да се кроз Румунију и Бугарску гради паневропски Коридор 4 који заобилази Србију.

Истичући значај и озбиљост договора Србије, Мађарске и Кине у Букурешту, Антић указује да је само два дана након тога у Србију дошла једна делегација кинеске компаније, која је изградила десетине хиљада километара пруга у Кини.

"Овај пројекат ће заиста заживети и ја гарантујем да ће се он реализовати", истиче Антић.

Говорећи о буџету Министарства саобраћаја, Антић каже да ће се половина буџета потрошити на субвенције у железницама, док ће се друга половина искористити за завршавање текућих пројеката и одржавање путева, за шта, како каже, новца нема довољно.

Ипак, Антић очекује помак око одржавања путева и указује на пројекте које "Путеви Србије" раде са светским финансијским институцијама са циљем повећања безбедности у саобраћају у наредних неколико година.

Говорећи о изборима у Београду и могућности одржавања републичких избора, Антић каже да Социјалистичка партија Србије почиње да се припрема за изборе у граду, као и да се нада да неће бити разлога за расписивање ванредних парламентарних избора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи