Стоп запошљавању у јавном сектору

После обавештења да у јавном сектору ради 740.000 људи и да се стално примају нови, Влада предлаже да се забрани запошљавање до краја 2015. чак и на места са којих су радници отишли, на пример у пензију. То је добра одлука, кажу у Фискалном савету, али треба ићи и на смањење плата и броја запослених.

У наредне две године више нико неће моћи да добије посао у јавном сектору. А они који већ раде за државу, као и пензионери, мораће да се помире са реално мањим месечним примањима - без обзира на инфлацију, у наредне три године плате и пензије повећаваће се само по пола процента два пута годишње. 

То је предвиђено изменама Закона о буџетском систему који је достављен Скупштини на усвајање по хитном поступку. То је добра одлука, кажу у Фискалном савету, али треба ићи и на смањење плата и броја запослених. 

Клупко се изгледа одмотава. После обавештења да у јавном сектору ради 740.000 људи и да се стално примају нови, Влада предлаже да се забрани запошљавање до краја 2015. годионе чак и на места са којих су радници отишли, на пример у пензију.

Саша Пауновић из Сталне конференције градова и општина каже да ће велике проблме ово изазвати у оним општинама који имају мање запослених од броја дозвољеног законом, а таква општина је и Параћин.

"Ми већ годину дана тражимо сагласност да запослимо раднике са факултетом који су неопходни по закону да обављају одређене послове", каже Пауновић.

Само ако министар дозволи, неко ће моћи да се запосли. У противном, предвиђене су новчане казне и за институцију и за одговорна лица - до два милиона динара, и обуставиће им се исплате из буџета. Плате би требало да расту по пола процента два пута годишње. Међутим, догодине ни тога неће бити ако се до јула у јавни сектор не уведу платни разреди.

Министар финансија Лазар Крстић каже да не може неко по политичкој линији да има плату од 250 хиљада, а да није за то стручан.

"Не може да се не зна који су резултати које меримо. Не може да се не зна који је учитељ добар или лош. Они који су добри у било ком граду треба да имају боље плате и да брже напредују него неки други. Исто важи за лекаре, као и за државну управу", каже Крстић.

Држава рачуна да ће забраном запошљавања догодине уштедети око 50 милиона евра, а у 2015. нешто мање од 100 милиона. 

"Требало би видети да ли ће бити могуће широм јавног сектора замрзнути ново запошљавање и, како људи одлазе у пензију, оставити непопуњена радна места. У неким земљама није ишло идеално, показало се да није могло негде остати без нових запослених", каже Владимир Вучковић, члан Фискалног савета.

Било би добро да се уведу платни разреди, каже Вучковић, али за стварне уштеде треба и смањити зараде за радна места која су преплаћена.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи