Новим законом до инвеститора

Влада Србије разматраће следеће недеље Предлог Закона о изградњи, који предвиђа брже добијање грађевинских дозвола и катастарску легализацију објеката, каже министар Велимир Илић. Новим законом би се уклониле препреке за масовни долазак инвеститора.

Отварајући Међународни сајам некретнина и инвестиција у Београду, министар Велимир Илић изјавио је да ће предлог Закона о изградњи, који предвиђа брже добијање грађевинских дозвола и катастарску легализацију објеката, Влада разматрати следеће недеље.

Доношењем новог закона требало би да се уклоне све препреке за масовнији долазак инвеститора у нашу земљу.

Више десетина хиљада грађевинаца без посла, највећа цена квадрата стана уз најмању просечну плату у региону, слика је тржишта некретнина у земљи.

Продаја и градња су стали, али ће то убрзо бити промењено, каже ресорни министар, најављујући нове инвестиције, за почетак уплату аванса од 60 милона евра азербејџанској фирми "Азвирт" за изградњу дела аутопута од Љига до Прељине.

"То ће бити инфузија српским грађевинарима и путарима, јер ће преко 60 милиона данас бити убачено, а то ће пуно значити као подстицај за развој српске привреде", нагласио је министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић.

Илић је истакао да су наши грађевинари јефтини од грађевинара земаља у окружењу.

"Ми желимо да Београд постане центар југоисточне Европе за развој, инвестиције, некретнине и да самим тим крене бржа и јефтинија градња", каже Илић.

Како се најављује, грађевинске дозволе добијаће се најдуже за 30 дана, што охрабрује и домаће и стране инвеститоре.

На Сајму некретнина БЕЛРЕ представља се чак 15 италијанских компанија.

"Један од разлога великог интересовања италијанске привреде да дође овде за производњу, јесте тај што у српском тржишту виде интересантну локацију за интернационализацију, друго као тржиште само по себи и треће као могућност трговине и односа са Русијом", истиче Лидија Комјанц из Италијанско-српских инвестиција.

Градови у Србији нуде низ олакшица како би привукли инвеститоре.

"За свако новоотворено радно место имамо три одсто попуста за накнаде за уређење земљишта и закуп. Фактички, инвеститор који запосли 30 радника, а користи наше земљиште плаћаће 100 евра по ару, што је симболична цена, објашњава Драгиша Ракоњац из Општина Пријепоље.

Да би се подстакла грађевинска индустрија, надлежни најављују и укидање плаћања ПДВ-а грађевинарима до завршетка објекта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару