Читај ми!

Мање камате, већа штедња

Упркос беспарици, грађани у банкама чувају 2,2 милијарде евра више него пре две године. У Недељи штедње нема већих камата, али банкари нуде исплату камате унапред и поклоне за имућније. У банкама се хвале великим бројем штедиша. Међутим, већина њих штеди до 500 евра.

Другу годину заредом, Недељу штедње на прелазу октобра у новембар не обележава надметање банака у што већој камати. Без обзира на беспарицу и незапосленост, у протеклој години смо уштедели 430 милиона евра, па нам банке сада чувају готово осам милијарди евра, показују подаци.

Данас у банкама чувамо две милијарде и 200 милиона више него пре две године.

Банкари кажу да имамо пет милиона 800 хиљада штедних књижица на којима углавном чувамо девизе.

"У домаћем банкарству никада нису штедели богаташи. Углавном сиромашни и средњи слој не прелези 10 хиљада евра", каже економиста Бранко Живановић.

Верољуб Дугалић из Удружења банака Србије објашњава је од тога више од 5 милиона оних који имају штедне улоге до 500 евра.

"Велики је број штедиша, то је добро. Банке не зависе од малог броја штедиша који могу да се наљуте и однесу новац из банке", каже Дугалић.

Штедише се у Недељи штедње сигурно неће обрадовати јер је Влада повећала порез на камату на девизну штедње са 10 на 15 одсто.

Уместо традиционалног надигравања каматама, банкари нуде исплату камате унапред, поклоне за имућније штедише и штедњу током куповине.

Зорана Алексић из Ерсте банке каже да клијент приликом сваке куповине може заокружити износ трансакције на неки већи износ који ће аутомастски бити пренет на штедни рачун.

"На тај начин, кусур уместо да остаје у џеповима грађана, слива се на штедне рачуне", објашњава Алексићева.

Банке не само да су послушале препоруку Народне банке да не подижу камате, већ су за штедњу спремне да плате мање него прошле године – на штедњу у еврима на годину дана камате су до 5 одсто, а за динаре до 12 одсто.

"Разлог је сасвим прост", објашњава Дугалић из Удружења банка Србије, "високе камате на штедњу значе велике трошкове за банке и високе камате кад користимо кредите, тако да је то једно рационално понашање".

Ипак, камате на штедњу у Србији су међу највишима у Европи. У Немачкој су три пута ниже, у просеку 1,5 одсто. Хрвати имају упола нижу камату од нас, а у банкама штеде три пута више.

Занимљиво је и да смо у групи земаља са најбржим растом штедње, коју предводи Русија. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару