Читај ми!

Дачић: Односи Србије и ЕУ никад бољи

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да односи Србије и Европске уније никада нису били бољи јер, како је додао, "не желимо да лажемо једни друге". Учинићемо све да нашу земљу приближимо и уведемо у ЕУ, истакао Дачић.

На 12. Економском самиту у Београду премијер Србије Ивица Дачић рекао је да односи Србије и Европске уније никада нису били бољи јер "не желимо да лажемо једни друге".

"Раније смо имали прилике у којима смо пре подне лагали ЕУ, по подне наше партнере са истока, а увече сами себе. Не желимо да лажемо једни друге, нема шта да лажемо и учинићемо све да нашу земљу приближимо и уведемо у ЕУ", рекао је Дачић на Економском самиту Србије у Београду.

Дачић је навео да, према речима самих званичника ЕУ, односи Србије и ЕУ никада нису били бољи, додајући да ће Србија учинити све да ЕУ не поставља услове које Београд не може да испуни.

Премијер je рекао да je Влада Србије нема пречи задатак од економског опоравка земље и да нико нема права да тај опоравак угрожава својим нерадом или неодговорношћу.

Дачић је на Економском самиту у Београду истакао да од економског опоравка зависи и реализација свих других циљева које је поставила Влада Србије, а то су добри економски односи са Кином, Русијом, земљама БРИК-а, али, свакако, и земљама Европске уније.

Према његовим речима, страни, али и домаћи инвеститори, морају имати повољан амбијент за улагање и зато је Влада спремна да чује предлоге оних који би, како је нагласио, поред владе, требало да имају главну реч у условима економске кризе.

Набрајајући проблеме са којима се суочава Србија и мере које би требало да предузме, Дачић је рекао да је неопходно фаворизовање производње намењене извозу, уз опаску да је пољопривреда једна од највећих извозних шанси, али и укидање непотребних административних препрека које отежавају реализовање инвестиција или, чак, доводе до тога да се од инвестирања одустане.

"Многи су због тога одустали од инвестиција и зато јесте у нашем интересу да поједноставимо систем одлучивања", нагласио је Дачић.

Преполовити дефицит

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да би Влада Србије у четвртак требало да утврди предлог закона о буџету за 2013. годину који предвиђа да се буџетски дефицит преполовити на 3,5 одсто БДП-а.

Динкић је на 12. Економском самиту рекао да је план да се са таквим дефицитом у 2013. заустави раст јавног дуга, а затим и да се драстично обори у 2014. години.

Како је нагласио, Влада има озбиљну и тврду намеру да преполови буџетски дефицит, иако нису сви министри срећни због предложеног буџета за наредну годину.

Према речима Динкића, да би се све то реализовало у пракси, донет је и средњорочни програм реформи са структурним мерама које подразумевају побољшвање пословне климе, наставак укидања парафискалних намета и додатно упрошћавање система плаћања пореза тако што ће се у наредних годину и по дана потпуно прећи на електронске пореске пријаве.

Министар финансија рекао је да представници ММФ-а прате израду буџета за 2013. годину и да ће се, после усвајања тог буџета, видети да ли ће ти разговори прећи на виши ниво, за шта је Влада Србије заинтересована.

"Ми имамо сталне разговоре са ММФ-ом, сад су они на техничком нивоу. Моји сарадници су, док сам био у Абу Дабију, сваки дан имали разговоре. Они ће бити настављени и ових дана", прецизирао је министар.

НБС неће дозволити препродају девиза

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић упозорила је да централна банка неће дозволити да нека банка јефтино купује девизе на домаћем тржишту и продаје их по вишој цени и то у време кризе у Србији, када су девизе оскудан ресурс.

НБС ће и убудуће помно пратити девизно тржиште у Србији, нагласила је гувернерка Табаковићева на панелу о стабилности курса у оквиру 12. Економског самита Србија.

Сарадник Бечког института за међународне економске студије Владимир Глигоров рекао је да у времену кризе земље са фиксним курсом валуте инфлацију регулишу преко снижавања плата и великим отпуштањима радника, да би била одржана конкурентност привреде, што је неодрживо за Србију.

Сумирајући ефекте такве економске политике, Глигоров је рекао да би се то одразило на успоравање извоза, а то се рефлектује на повећање дефицита спољне трговине и на повећање јавног дуга.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић рекао је да је укидање 128 парафискалних намета, веома добра одлука Владе, коју послодавци поздрављају.

Атанацковић је рекао да привреднике највише брине када ће бити укинуте препреке за пословање, а посебно када ће бити побољшан правосудни систем који успорава привреднике.

Економски самит Србије, 12. по реду, одржава се у Београду под називом "Стварање целовите слике о будућности Србије".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару