Читај ми!

Одмеравање државне касе

Припрема буџета за 2013. годину је при крају. Планиран упола мањи минус у каси и уштеда од милијарду евра, највише смањењем субвенција и гаранција за кредите државним предузећима губиташима. У Фискалном савету наводе да ће бити потребно доста споробности да се оствари такав план за смањење расхода.

Израда нацрта буџета за 2013. приводи се крају. У најбољем случају, он би се на Влади могао наћи већ у четвртак. Према најавама, планирано је да се преполови минус у каси, уштеди милијарда евра и то све уз раст привреде од два процента. Осим министарства пољопривреде, већина ће да добије мање новца него ове године. 

У Министаству финансија приводе се крају припреме за буџет. У томе су им крајем недеље помогли и представници ММФ-а.

"Радимо заједно, анализирамо буџет за 2013. годину, фискалну стратегију и видећемо какав ће бити резултат", каже државни секретар Mинистарства финансија Влајко Сенић.

Говорећи о томе да ли је Србија ближа договору да се обнови споразум, Сенић каже да је сада позиција боља него када је мисија ММФ-а долазила пре неколико недеља.

"Нисмо још у тачки када бих могао да потврдим да ћемо имати договор. Ми смо их позвали, мислим да је брзина којим смо усвојили дефицит који није већи од 3,5 одсто БДП-а, пројекција фисклане стратегије, што се нас тиче у овом тренутку максимум који можемо да учинимо", сматра Сенић.  

Чини се да у ММФ-у пажљиво анализирају сваку бројку у нацрту буџета за следећу годину. У седишту ММФ-а у Београду нема коменатра. Како незванично сазнаје РТС, одлуку о наставку сарадње са Србијом донеће након усвајање буџета у Скупштини и потврде о уштедма идуће године.

У буџету за 2013. годину за сада се наводи да ће мањак бити 120 милијарди динара или 3,5 одсто бруто-друштевног производа, планиран је привредни раст од два процента, а инфлација на 5,5 одсто.

У Фискaлном савету наводе да ће бити потребно доста способности да се оствари такав план за смањење расхода.

"То ће да зависити од спремности свих у Влади да пристану на снажнију штедњу него што смо раније имали случај. Сви би требало да одустану од неких идеја, програма и пројеката и да се заиста понашају одговорно", каже Владимир Вучковић, члан Фискалног савета.

Планиране су уштеде од око милијарду евра, највише смањењем субвенција и гаранција за кредите државним предузећима која су у губитку. Из угла опозиције то је - нереално.

Бојан Ђурић из ЛДП каже да би Влада онда морала да да одговор на питање шта ће да урарди са људима који раде у тим предузећима. Он каже да је нереално да буду потпуно укинуте субвенције. 

Уколико Влада усвоји буџет у октобру и нађе се пред посланицима у новемрбу, то ће сваако бити преседан, јер годинама уназад план финансирања државне касе усваја се у последњем тренутку - пред Нову годину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару