Читај ми!

Око 11: Већи ПДВ, веће цене

Одговор на питање да ли ће повећање ПДВ-а и укидање 130 такси привредницима помоћи опоравку српске економије, изазива полемику међу представницима привредног сектора. Док једни сматрају да су нове мере добре као почетак економске реформе, други тврде да ће уштеде бити занемарљиве у односу на трошкове које доноси повећање пореза.

Државној каси тренутно недостаје милијарда и по евра до краја године. Први потези нове Владе требало би да иду у корист привреде, али грађанима ће најпре донети поскупљења, слажу се гости емисије Око 11.

Овде можете погледати/преузети емисију "Око 11"

"Делимично ће све да поскупи, али мислим да је ово добра мера јер ће попунити буџет, зауставиће дивљање буџетског дефицита и повећаће нам кредибилитет у светској јавности, јер показује да Србија води рачуна о својим финансијама", сматра Топлица Спасојевић, председник Удружења корпоративних директора и члан новоформираног Националног савета за привредни опоравак.

Нове мере су морале бити уведене, рекао је председник Уније послодаваца Небојша Атанацковић, јер је Србија имала велики минус који није могао другачије да се подмири.

"Сигурно ћемо ми привредници осетити смањење промета у неким доменима али ће мера укидања парафискалних намета надокнадити тај губитак", оцењује Атанацковић.

Повећање ПДВ-а и укидање парафискалних намета једно је од првих испуњених обећања нове Владе, ипак нису сви привредници тиме задовољни. Милан Кнежевић, председник Асоцијације малих и средњих предузећа, каже да је предлог био да се смање порези на рад и доходак, а да се повећају порези на потрошњу.

"Повећавати ПДВ када је само у јуну агрегатна тражња пала, када падају куповна моћ, стандард грађана и стране инвестиције значи мање прихода у буџет. Подизање пореза, изоловано у односу на друге мере, је потпуно бесмислено", објашњава Кнежевић.

Привредници се слажу да једна мера није решење за економски опоравак и да на цене не утиче само повећање ПДВ-а, већ и суша, повећање курса и каматних стопа.

"Ми морамо да  направимо свеобухватне реформе, ако је ово корак у том правцу ја га поздрављам. Потребно је јачање предузетништва, да се заборави да се приходи  праве само маркетиншким триковима, већ да се ојача прво производња", каже Топлица Спасојевић.

Председник Асоцијације малих и средњих предузећа сматра да је нивелацију од осамдесет одсто буџетског дефицита могуће направити само уз политичку вољу и на другачији начин, контролом јавних набавки, радикалнијом наплатом пореских обавеза и контролом субвенција привреди.   

„Радикално се може уштедети на страни расхода само да се они који управљају хоће да одрекну својих приватних, институционалних утицаја и арчења буџетског новца", сматра Милан Кнежевић.

Привредници се слажу да је тешко предивдети шта ће све да поскупи и да је раст цена тренутно највидљивији на нафтним дериватима.

"Што због тога што динар губи на вредности, што због односа долара и евра, а Србија нема ни довољно развијено тржиште. Овде имамо монопол НИС-а  и државе и цене на пумпама се руководе њиховим ценама", објашњава Небојша Атанацковић додајући да ће гориво највероватније поскупети за два до три динара по литру.

Гости Ока слажу се да ће укидање парафискалних намета побољшати привредни амбијент у Србији, али не и у вези са укидањем агенција у јавном сектору .

„Најбесмисленије је затварати агенције а не отпуштати запослене у јавном сектору. Мора се јавна потрошња свести на ниво да је привреда може плаћати", оцењује Милан Кнежевић.

Привредници се слажу да нове мере неће ублажити тренд свакодневних отказа у приватном сектору и да се прво предузетницима мора дати шанса да опораве производњу.

Саговорници Ока, ипак, нису могли да се сложе да држава довољно штити интересе малих и средњих предузећа. Милан Кнежевић сматра да, у тренутним условима, мали привредници не могу да инвестирају у производњу и одржавање радних места, док Топлица Спасојевић најављује да ће Национални савет за привредни опоравак направити план конкретних корака за помоћ привреди.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару