Читај ми!

"Гаспром" под истрагом у ЕУ

Због могуће злоупотребе доминантне позиције на тржишту гаса у области централне и источне Европе, руски произвођач и снабдевач тог енергента "Гаспром" наћи ће се под истрагом Европске комисије. Истрага ће се бавити активностима компаније у Бугарској, Чешкој, Естонији, Мађарској, Летонији, Литванији, Пољској и Словачкој.

Европска комисија (ЕК) је званично покренула процедуру у циљу истраге да ли је руски произвођач и снабдевач природног гаса "Гаспром", злоупотребио своју доминантну позицију на тржишту гаса у области централне и источне Европе.

Kомисија хоће да истражи да ли "Гаспром" ограничава слободан проток гаса међу државама чланицама Европске уније, спречава диверсификацију снабдевања и има неоправдано високе цене везујући цену гаса за цену горива.

Покретање ове процедуре не прејудицира исход истраге, то само значи да ће ЕК ово питање третирати као приоритетно, наведено је у саопштењу Европске комисије.

Комисија је забринута да руска компанија "можда злоупотребљава своју доминантну позицију на тржишту гаса у земљама централне и источне Европе" и тако крши члан 102. Споразума о функционисању ЕУ.

ЕК је обавестила "Гаспром" о својој истрази, за чије окончање не постоји законом предвиђен рок. Комисија је саопштила да се истрага предузима на основу инспекције која је извршена у многим земљама ЕУ септембра 2011. године.

Њоме ће бити обухваћене активности "Гаспрома" у Бугарској, Чешкој, Естонији, Мађарској, Летонији, Литванији, Пољској и Словачкој.

Најаву Европске комисије у "Гаспрому" су кратко прокоментарисали са: "Нека истражују", пренео је Би-Би-Си.

Удео Гаспрома у европском увозу гаса износи 25 одсто, а многе земље се скоро у потпуности ослањању на увоз преко те компаније.

Многе од тих земаља, наводи у саопштењу ЕК, везане су дугорочним уговорима за "Гаспром" и у прошлости су тврдиле да плаћају високу цену тог гаса. Европска комисија подсећа у саопштењу да "Гаспром" има монопол у извозу руског гаса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару