Читај ми!

Усаглашавање гасног споразума са Русијом

Почели разговори о детаљима међудржавног споразума и протокола о испорукама руског гаса на српско тржиште. Како је раније најављено, споразум ће се односити на набавке гаса од 2012. до 2020. године

Представници Србије и Русије почели су разговоре о усаглашавању нацрта дугорочног споразума о испорукама руског гаса Србији, а наставиће их наредних дана, саопштило је  Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине.

Представници српског министарства енергетике и Амбасаде Руске Федерације у Београду разговарали су на првом састанку у Београду о детаљима нацрта тог споразума и о испорукама природног гаса из Русије, као и о припадајућем протоколу за тај споразум.

У Министарству енергетике се разговарало и о могућности прецизирања и даљег усаглашавања појединих тачака нацрта тих докумената.

Усаглашавање текста нацрта Споразума између представника Србије и Русије биће настављено наредних дана, наводи се у саопштењу.

Премијер Русије Дмитриј Медведев одобрио је указом прошле недеље нацрт споразума о дугорочним испорукама руског природног гаса Србији, на основу кога ће се Србији од 2012. до 2021. испоручивати по пет милијарди кубних метара гаса годишње.

Дугорочни споразум о испорукама руског гаса треба да обезбеди енергетску сигурност наше земље у наредних 10 година, али и још повољнију цену гаса за Србију.

Услов за испоруке руског гаса у оквиру дугорочног споразума је да Србија до 2014. плати стари дуг за гас од 30 милиона долара, и то годишње по 10 милиона долара.

Споразум о дугорочној испоруци руског гаса Србији треба да потпишу српско и руско министарство за енергетику.

После потписивања међудржавног споразума треба да буде потписан дугорочни уговор "Гаспрома" и "Србијагаса", којим ће бити одредјени комерцијални услови испоруке гаса, односно колико ће се гаса куповати по нафтној формули, а колико по спот формули, рекао је директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

"Највећи део комерцијалног уговора смо већ испреговарали са 'Гаспромом', али то мора да прође Владу Србије, ресорна министарства и након тога, би 'Србијагас' и 'Гаспром' били у позицији да потпишу дугорочни уговор," рекао је Бајатовић, који није могао да прецизира када би то тачно могло да се деси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару