Успоравање кинеског џина

Кина бележи слабији раст економије. Како чини петину светске производње, успоравање њеног раста могло би да отежа опоравак светске привреде. Аналитичари упозоравају да би због европске дужничке кризе успоравање могло да потраје.

Због смањене тражње кинеске робе на светском, али и домаћем тржишту, индустријска производња у Кини на најнижем је нивоу у последњих девет месеци. Аналитичари упозоравају да би због европске дужничке кризе успоравање кинеског џина могло да потраје.

Већина робе која се произведе у фабрици текстила у кинеској провинцији Жеђанг заврши на рафовима америчких и европских робних кућа. Европска унија први је спољнотрговински партнер Кине, али због продужене кризе и рецесије у еврозони, све је мање потрошача спремних да отворе новчаник, чак и за јефтину кинеску робу.

"Европска дужничка криза лоше утиче на Кину последњих месеци. Негативни тренд се наставља. Прихватање спорије стопе раста могло би да помогне Кини да избалансира своју економију. Међутим, ако европска криза потраје Кина треба да смањи каматне стопе и обавезне резерве у банкама", каже економиста Жу Ситао.

Раст друге највеће економије света од 7,6 одсто најнижи је у последње три године. Кина чини петину светске производње и успоравање њеног раста могло би да отежа опоравак светске привреде.

Шен Мингао из Института за економска истраживања каже да се наставља силазни тренд кинеске економије и без озбиљније промене политике успоравање ће потрајати.

„Да бисмо стабилизовали привреду и избегли социјалне немире треба да поспешујемо извоз и инфраструктурне радове",каже Шен Мигао.

Аналитичари страхују од могућег тешког приземљења привреде најмногољудније земље света, што би негативно утицало на многе азијске привреде које све више зависе од Кине као трговинског партнера. Тврде да мере кинеске централне банке нису довољне и позивају тамошње банке да почну да одобравају дугорочне кредите компанијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару