Читај ми!

Југоремедија на ивици ликвидације

У зрењанинској "Југоремедији" радници нису примили плату девет месеци, а фирма се налази на ивици ликвидације. У овој компанији се жале да им држава, која је власник 42 одсто капитала, не помаже у решавању проблема у пословању.

Десет година након проблематичне прве приватизације и пет година како су мали акционари и радници вратили власништво над зрењанинском "Југоремедијом", та фармацеутска кућа данас је на ивици ликвидације. Укупно 460 радника девет месеци није примило плате. Скупштина акционара поново је изабрала исто руководство фабрике.

"Ласикс", "Аминофилин" и још неки од најдефицитарнијих лекова у Србији, уместо у апотекама налазе се у магацинима "Југоремедије". Зрењанински фармацеути већ годину дана траже повећање цене својих лекова, како би се они поново нашли на тржишту.

"Разлог је јако ниска цена. Наша цена лека је тренутни испод калкулације, значи више нас кошта сопствени производ и радимо са губитком", каже Бранко Топалов из службе дистрибуције лекова.

Држава која је власник чак 42 одсто капитала "Југоремедије" осим око цене не помаже ни у решавању дугогодишњих проблема у пословању.

Данас, последњег дана законског рока за одржавање, уз једни трећину од укупно 4600 акционара, Скупштина "Југоремедије" је за новог председника изабрала Ивана Златића, донет је Статут, а изабрано је и ново, тачније старо руководство. Сада од државе зависи поново покретање производње.

"Није нам помагала као "Галеници" иако смо имали писмене захтеве ка претходној Влади да се омогући десет милиона кредита што би било неопходно да се покрене читав систем, читава фабрика", каже извршни директор "Југоремедије" Здравко Деурић.

Југоремедија" је тренутно у дуговима од 420 милиона динара и 460 радника плате није примило девет месеци. На Скупштини акционара представљен је и заинтересовани инвеститор из Америке - "Блу роуз траст".

"Ја сада преговарам око откупа дугова "Југоремедије" према банкама и то ћемо вероватно завршити у надерних десетак дана", изјавио је Душан Давид Младен из америчке компаније.

"Југоремедија" захтева и надокнаду од 111 милиона динара због лоше спроведене прве приватизације, мада део малих акционара сматра да је да је управо ново, старо руководство такође одговорно.

Да ли ће убудућ бити лекова из Зрењанина сада зависи од мера државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару