Читај ми!

Лаутер: Укинути парафискалне намете

Нова Влада мора да има јасне приоритета и у првих шест месеци да спроведе конкретне мере у унапређењу услова пословања како би привукла још више инвеститора, изјавио је за РТС Џозеф Лаутер.

Директор Пројеката за боље услове пословања Америчке агенције за међународну помоћ Џозеф Лаутер изјавио је да нова Влада мора у првих шест месеци да спроведе конкретне мере у унапређењу услова пословања како би омогућила економски развој и привукла још више инвеститора.

У интервјуу за РТС, Лаутер је рекао да је на политичарима да шаљу позитивне поруке пословној заједници, јер само на тај начин могу да обезбеде и политичку и економску стабилност и предвидљивост која је потребна онима који имају капитал. Са Џозефом Лаутером разговарала је Весна Дамјанић Бранковић.

Г. Лаутер, део вашег пројекта овде у Србији су и препоруке које припремате за нову Владу. Које су то приоритетне, хитне и конкретне мере које морају да се спроведу како би се услови пословања побољшали?

- Наша главна препорука јесте да се настави ради на бољим условима пословања, јер десетак година уназад зна се које су то реформе које морају да се спроведу. Сада је време да се влада на њих и фокусира. Као примере навео бих укидање или смањење парафискалних намета које смо навели у нашим препорукама. То су порези који се чак и не називају порезима, а када их привредници плате заузврат добијају мало или готово ништа. То доноси доста ризика и трошкове и зато очекујемо да ће влада неке од њих и да укине. Потом код запошљавања има доста бирократије која је непотребна и која доста кошта послодавце, а чијим укидањем би се могло подстаћи ново запошљавање.

На неки начин ваше препоруке осликвају расположење инвеститора за нова улагања. Под оваквим условима могу ли се очекивати нови инвеститори?

- Да, јер Србија је привукла доста инвеститора упркос томе што има лошије услове пословања у поређењу за земљама централне Европе, па чак и региона. Ја очекујем да ће се то наставити јер је Србија атрактивна, има добру позицију, ради на саобраћајној инфраструктури и има добру радну снагу. Да би их било и више, кључ је у томе да нова влада докаже да је озбиљна и у побољшању инвестиционе климе - да каже шта одмах жели конкретно да уради и да то и уради.

Поменули сте климу за инвестиције. У последње време чули смо поруке политичара да су банке непријатељи овде у Србији. Како то утиче на климу за улагања?

- То пословање чини ризичнијим, што доводи до мање инвестиција и мање нових радних места. Важно је да политичари говоре позитивно о бизнису јер од њега зависи економски раст и надам се ћу од владе чути поруке које су за бизнис, а не обрнуто. За стране инвеститоре важно је да виде промене и да се то покаже делима.

А како ће вас влада убедити да је решена да побољша услове пословања?

- Оно што бих ја волео да видим од владе јесу јасни приоритети оног што желе да ураде и то у наредних шест месеци, у првој години и касније у мандату. Ако то видимо, знаћемо да су одговорни и можемо да рачунамо са тим да ће нешто конкретно и да ураде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару